Pánem gólů je kavalír Nedomanský

Kdekdo zná hokejistu Václava Nedomanského jako kavalíra ledu, věčně upraveného miláčka žen a člověka, který kvůli snu o kariéře v NHL emigroval do Kanady.

Nyní se mu v necelých jedenašedesáti konečně dostává uznání coby králi českých hokejových střelců. Dosud se při sestavování tabulky kanonýrů sčítaly pouze branky z reprezentace a nejvyšší domácí ligy.

MF DNES však připojila zásahy z elitních soutěží v Evropě i Severní Americe. A Nedomanský se jasně vyšvihl na vrchol.

Překonat ho v dohledné době může jen Jaromír Jágr, který je druhý. Na třetím místě se vyhřívá gólový premiant bývalé československé ligy Milan Nový.

Z trestné lavice se góly nedávají

Pro novou generaci sportovních fanoušků je Nedomanský málo známou osobou. Leckdo na něj zapomněl. Vždyť žije v zámoří už přes třicet let.

Jaký byl hokejista? A kudy se vinula jeho kariéra?

Při olympijských hrách v japonském Sapporu 1972 se při zápase se Sovětským svazem ocitl v tísni. Potřeboval vyhodit puk z obranného pásma a nedopatřením ho poslal na sovětskou střídačku, kde zasáhl samotného trenéra Arkadije Černyševa.

Tomu se takřka nic nestalo, přesto na tiskové konferenci láteřil: "Bylo to chuligánství!"

Snad leda tehdy se o Nedomanského vystupování mluvilo negativně. Jinak byl tento útočník vzorovým gentlemanem ledu.

Při působení v zámořské soutěži World Hockey Association mu udělili trofej pro hráče s vysokou výkonností a příkladným chováním. "Pamatuju ho jako inteligentního hocha, nikdy se nesnížil k zastrašování či oplácení," říká o něm někdejší soupeř Luděk Bukač.

Nedomanský jen výjimečně fauloval. Uvědomoval si, že z trestné lavice gól nedá. A góly dával děsně rád.

Neodbytné pokušení: NHL

Prahnul po brankách a taky po angažmá v NHL. Hodil se do toho lesklého cirkusu, v němž se hrály nejlepší zápasy na světě. Byl jedinou domácí hokejovou superstar svých časů. Urostlá figura, tvář manekýna.

Lákali ho do Ameriky k profesionálům, jenže z československé komunistické klece ho přes Atlantik nepustili. Ani ve třiceti.

"Chcete ven? Měli jste se narodit o kus dál na západ!" vysmáli se Nedomanskému a Richardu Fardovi sportovní bossové.

"Při reprezentačních zájezdech jsme spolu bývali na pokoji," vypráví Farda. "Dohodli jsme se, že to zkusíme ilegálně."

Oba dobrodruzi se spřátelili postupně. Nejprve proti sobě hrávali ve vyhecovaných ligových duelech. Nedomanský za Slovan Bratislava a Farda za Brno. Začali se potkávat v národním mužstvu. "Venca si držel odstup, ale párkrát jsme zašli na pivko a začali spolu kamarádit," popisuje Farda.

Výpravu do svobodných krajů naplánovali společně. Přes Rakousko a Švýcarsko se dostali do Kanady, do týmu Toronto Torros z WHA. To oni jako první Čechoslováci emigrovali za sportovní touhou.

Nedomanský náležel mezi nejlepší kanonýry soutěže, přestože na "bolševické exoty" byli domorodci vysazení. "Občas to na nás zkoušeli s hrubostí," tvrdí Nedomanský. "Neměli nás rádi, prý jsme jim brali práci a holky."

Fardu v džungli zvané WHA několikrát zranili, a tak se vrátil do Evropy. Nedomanský se surovosti uměl vyhnout, vytrval a na sklonku kariéry se konečně dočkal přestupu do NHL. Před ním se tam mihl jediný krajan, Jaroslav Jiřík.

Nedomanskému bylo šestatřicet, když v sezoně 1979-80 nasázel za Detroit 35 gólů. V devětatřiceti opustil ligu jako její nejstarší hráč. Jako ctěný "Big Nedo". Sen o účinkování v NHL se mu splnil dost pozdě. Ale přece...

Nedomanského "nej"

Nejlepší zápas?
Proti Rusům v Kanadě, v lednu 1967. Dal jsem tři góly, další mi neuznali.

Nejlepší spoluhráči?
Třeba bratři Holíkové. Kochta a Grandtner. Vždycky je fajn, když jsou spoluhráči i kamarádi a přejí si.

Nejtužší obrana?
V NHL v Montrealu. Hrávala tam asi nejlepší obrana všech dob - Robinson, Savard, Lapointe... A za nimi ještě gólman Dryden.

První gól?
Muselo to být za Slovan v lize. Ale nevybavím si ho.

Poslední gól?
V NHL za New York Rangers v den 39. narozenin proti Philadelphii, která nás vždycky strašně mydlila.

Nejlegračnější gól?
Asi bych na nějaký přišel, ale já měl mnohem lepší pocit, když střela prošla čistě a puk hned vyletěl ven.

Král střelců

1. Václav Nedomanský 795
2. Jaromír Jágr 697
3. Milan Nový 643
4. Vladimír Martinec 634
5. Vladimír Růžička 631
6. Jiří Lála 620
7. Ivan Hlinka 600
8. Robert Reichel 522
9. Jaroslav Pouzar 503
10. Josef Černý 478

KAREL KNAP

obsah | Česká republika