Němec hledaný Interpolem si přijel do Čech pro novou tvář

Česká republika se může zřejmě v dohledné době stát vyhledávaným místem mafiánů, kteří nutně potřebují změnit vzhled obličeje. Opodstatněnost, že organizovaný zločin začne vyhledávat dovednost českých lékařů, dokládá úterní zadržení třicetiletého Němce policisty na hraničním přechodu v Dolním Dvořišti.

Zmíněný muž byl hledaný Interpolem pro podezření z trestných činů vraždy a pokusu vraždy spáchaných ve Švýcarsku, za což mu hrozí trest ve výši až 25 let vězení. Důvodem jeho příjezdu do České republiky byla návštěva zdravotnického zařízení specializovaného na plastickou chirurgii," řekla ve středu Právu mluvčí Oblastního ředitelství služby cizinecké a pohraniční policie v Českých Budějovicích Anna Stloukalová.

Policejní mluvčí poznamenala, že do rozhodnutí státního zástupce je zadržený cizinec umístěn v policejní cele. Odmítla zatím spekulovat o tom, jakému zákroku na své tváři se chtěl mladý Němec podrobit. "V tuto chvíli přichází v úvahu vydávací vazba. Návrh podáme krajskému soudu a ke konečnému rozhodnutí o vydání je pak oprávněm ministr spravedlnosti," uvedl státní zástupce Krajského státního zastupitelství v Č. Budějovicích Barnabáš Liška. Dodal, že o vydání zadrženého muže požádala švýcarská strana.

Jak se Právu podařilo zjistit, na soukromé kliniky ze zahraničí přijíždějí nejčastěji právě němečtí pacienti a na rozdíl od českých, kde převažují ženy, je počet zájemců o plastické operace mezi mužskou a ženskou populací vyrovnaný.

Lákadlem jsou ceny

Ceny na soukromých klinikách, které se zabývají kosmetickými a estetickými úpravami obličeje, jsou zde několikanásobně nižší než v západní Evropě. Čeští plastičtí chirurgové mají navíc v odborných kruzích velmi dobrou pověst.

Muži ze zahraničí začínají převažovat

V poslední době však začínají mírně převažovat muži. "Stále častěji mají zájem o estetické úpravy ve tváři muži. Odstávající uši či transplantaci vlasů provádíme ambulantně. Ostatní zákroky vyžadují minimálně dvoudenní pobyt na klinice," uvedla manažerka Sanatoria plastické a estetické chirurgie v Chotovinách u Tábora Hana Křemenová. Dodala, že vypínání vrásek na krku či povislé tváře, které výrazně ovlivní vizáž, se provádí dnes již zcela běžně, stejně jako změna tvaru nosu. Pacient však v tomto případě musí mít na nose sádru po dobu čtrnácti dnů. Rovněž výsledek zahuštění vlasů se projeví teprve po třech až čtyřech měsících. Ceny za zákrok se pohybují od sedmi do pětašedesáti tisíc korun, což pro zahraniční klientelu nepředstavuje výraznější finanční zatížení.

VLADIMÍR VÁCHA, PETR POKORNÝ, NOVINKY

obsah | Česká republika