Neumannová dostala po dvou letech olympijské stříbro

Česká běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová se konečně dočkala stříbrné medaile za kombinaci ze ZOH 2002 v Salt Lake City. Ve středu večer ji dodatečně obdržela na Pražském hradě v rámci přijetí olympioniků před cestou do Atén. Na ZOH 2002 získala Neumannová původně jen bronz na 15km trati, ale po diskvalifikaci dvou Rusek za doping má teď dvě stříbra.

Po vyřešení prvního dopingového případu převzala "vylepšené" medaile loni v Karolinu v rámci oslav sto let Českého lyžařského svazu, podruhé dnes na Pražském hradě. Ze všeho nejvíc si bude ale pamatovat slavnostní vyhlášení v Americe. "Tamten ceremoniál je vlastně neplatný, ale atmosféra přímo na stadionu a na vyhlášení ve městě byla úžasná a pro mě nezapomenutelná," řekla ČTK Neumannová.

Předání medailí v Karolinu i na Hradě bylo důstojné, ale pro běžkyni netradiční. "Je to pro mě velice zvláštní, že se na to můžu pěkně oblíknout a namalovat, ale je to spíš trochu smutný," dodala Neumannová.

Čtyřnásobná olympijská medailistka by byla ráda, aby se podobné dopingové případy neopakovaly. Sama ovšem tušila, že to je přání spíše z oblasti utopie. "Nejsem takový snílek, abych tomu věřila," řekla Neumannová.

Letní olympiáda už ne

Za dva roky pojede matka dcery Lucie na zimní hry do Turína asi na svoji poslední olympiádu a možná se tam rozloučí s úspěšnou kariérou. "Medailí bych se samozřejmě ráda dočkala, ale doufám, že je dostanu v jiném prostředí," řekla běžkyně.

Neumannová startovala i na letní olympiádě. V Atlantě 1996 závodila na horském kole, ale dnes už by něco takového nepodstoupila. "Pro mě už to není. Já jsem si to zkusila a zjistila jsem, že moje teritorium je jinde. Mám svých starostí nad hlavu a letní olympiáda do toho nezapadá," uvedla běžkyně. "Přivezte pokud možno co nejvíce medailí," popřála sportovcům mířícím do Atén.

SPORT.CZ

obsah | Česká republika