České kluby se nakonec dohodly s NHL

České extraligové kluby posvětí podpisem smlouvu podepíší smlouvu mezi Mezinárodní hokejovou federací (IIHF) a NHL o podmínkách odchodu evropských hráčů do zámoří. Češi nakonec přistoupili na návrh ročního kontraktu, podle něhož se přerozdělí z NHL do klubů ze šesti evropských velmocí bez Ruska devět milionů dolarů. Odstupné za jednoho hráče tak bude činit kolem 200 tisíc dolarů.

Kluby hlasovaly prostřednictvím faxů a telefonů. NHL původně trvala na tom, aby smlouvu odsouhlasilo všech sedm evropských velmocí. Nakonec ale přistoupila na návrh jen šestice zemí bez Ruska, kde by si kluby měly řešit podmínky odchodu hráčů do zámoří samy.

V Česku prošlo schválení dohody jen těsně. "Hlasování bylo v poměru osm ku šesti. My jsme pár minut po tom přišli o Petra Průchu, protože mi volal jeho agent, že podepsal smlouvu s New Yorkem Rangers. Dostaneme za něj pár korun. Nehodláme se s tím smířit. My jako klub to chceme řešit soudně," rozčiloval se generální manažer Pardubic Zbyněk Kusý, hlavní odpůrce dohody bez odpovídajících podmínek.

Pardubice se chtějí soudit

Zástupci Českého svazu ledního hokeje dnes zaslali Mezinárodní hokejové federaci do Curychu dokument, v němž s kontraktem souhlasí. Podle něj tak bude přerozděleno devět milionů dolarů za určenou hranici 45 hokejistů z Evropy. Pokud bude tato kvóta překročena, zaplatí kluby NHL do společného balíku IIHF navíc 225 tisíc dolarů za každého dalšího hráče. Tyto peníze pak mezinárodní federace znovu rozdělí.

"Do té kvóty se však nebudou započítávat hráči, kteří podepsali smlouvu a hráli naposledy v zámořské juniorské lize. Takže ve skutečnosti nebude fixní částka ani 200 tisíc za hráče, ale daleko nižší. Už v tuto chvíli je takových českých hokejistů se smlouvou asi pět," zlobil se Kusý.

Dosud dostával evropský klub za hráče mířícího do NHL zhruba 150 tisíc dolarů. Po roční výluce si chtěla česká strana vybojovat lepší podmínky. Nejdříve požadovala fixní částku 350 tisíc dolarů, v pondělí slevila o 50 tisíc a nakonec přijala poslední pondělní návrh ze strany IIHF. "Je to ten úplně nejhorší, jaký byl," míní Kusý.

Evropské kluby mají možnost získat ještě další peníze navíc za určitých podmínek. Pokud hokejista vybraný v prvním kole draftu neodehraje v NHL minimální počet 30 zápasů, zaplatí klub z NHL navíc evropskému 50 tisíc dolarů a za hráče od druhé kola draftu 100 tisíc dolarů. "Tyto peníze ale dostaneme někdy v červenci, rok po odchodu hráče," komentoval to Kusý.

Extraligové kluby se nyní mohou připravit na odliv kvalitních hráčů, který může v příštích dnech nastat. "Přestupní termín začne teď a a skončí 26. srpna," podotkl Koželuh. "První splátku odstupného bychom měli dostat do 30 dnů od hráčova podpisu smlouvy v NHL a další v polovině ledna," uvedl. Dodal, že při návratu do Evropy nebude hokejista jako dosud volným hráčem, ale půjde do klubu, kde měl před odchodem platnou smlouvu.

Česká strana neprosadila svůj návrh, aby při opakovaném odchodu hráče do zámoří dostal jeho současný zaměstnavatel odstupné. Tuzemské kluby navrhovaly zahrnout alespoň platbu u hráčů starších 23 let. "Je to katastrofa. Z NHL si teď od nás budou moct brát hráče, jak se jim zlíbí. A to úplně za babku nebo zadarmo. Náš klub i extraligu to poškodí. Je to můj osobní názor, který ale nikomu nevnucuji," řekl Kusý.

LIDOVKY

obsah | Česká republika