Vinaři uvedli novou značku

Čeští vinaři se rozhodli bránit přílivu zahraničních vín po vstupu do Evropské unie. Proto včera představili modernizovanou známku Svatomartinské, pod kterou bude předběžně téměř 40 domácích producentů dodávat na trh mladá vína. "Je to poprvé, kdy se tak velký počet vinařů spojil v jediném projektu," uvedl ředitel Vinařského fondu ČR Jaroslav Machovec.

Nová značka je inspirována velmi úspěšnou tradicí francouzských mladých vín prodávaných pod značkou Beaujolais. Značku Svatomartinské koupil Vinařský fond ČR od původního majitele Jiřího Kopečka. Dosud producenti platili za její využívání licenční poplatky, nyní uhradí jen náklady spojené s ohodnocením vín před udělením licence. Loni pod známkou Svatomartinské prodávalo pouze sedm producentů.

Náročné podmínky

"Podmínkou používání značky je splnění daných kritérií. Svatomartinské smí být poprvé veřejnosti otevíráno 11. listopadu v 11 hodin," uvedl Machovec. Pod značkou Svatomartinské se bude moci prodávat bílé víno odrůdy MüllerThurgau a veltlínské červené rané, růžové víno odrůdy modrý portugal a svatovavřinecké, červené víno odrůdy modrý portugal a svatovavřinecké.

Ne všichni vinaři se ale k modernizované značce připojí. Spolumajitel jedné z takových firem společnosti Vincoop Mikulov Radoslav Šuta říká: "Neprodáváme naše víno prostřednictvím supermarketů. Způsob propagace značky Svatomartinské nám tudíž nevyhovuje." Tradice svatomartinského vína vychází z dávného zvyku připíjet si na svátek sv. Martina poprvé novým, jiskrným mladým vínem. V tento den hospodáři přijímali do služby nové děvečky a pacholky, nebo jim službu prodlužovali. Na stvrzení dobré služby si všichni poprvé přiťukli novým mladým vínem. Samozřejmě nechyběla svatomartinská husa a další pochoutky.

Vinaři se snaží dostat z krize i jinými způsoby. Ihned po skončení prezentace odjeli zástupci vinařů na jednání s ministrem financí Sobotkou. Snažili se ho přesvědčit o nutnosti navýšení dotací na pěstování vína. Podle předsedy Svazu vinařů Jiřího Sedla by dorovnání podpor na úroveň Evropské unie stálo 300 milionů korun ročně. Vinaři letos očekávají dobrý ročník vína. "Vypadá to, že letošní vína by mohla být pikantnější," předpověděl Machovec. Podle Radoslava Šuty by mělo být letošní víno průměrné, což by ještě mohlo vylepšit slunečné podzimní počasí.

JAROSLAV SCHEJBAL

obsah | Česká republika