V Česku zesilují ochranu důležitých objektů

Na dnešní teroristické útoky v Londýně už zareagovala i česká vláda. V zemi se okamžitě posílí policejní hlídky v metru, na železnicích, u obchodních domů a významných budov. Pod větší ochranou bude také Rádio Svobodná Evropa. Na tiskové konferenci vlády o tom informoval ministr vnitra František Bublan.

Bublan také řekl, že zhruba v 15:00 zasednou šéfové zpravodajských služeb, aby vyhodnotili všechny dostupné informace.

Ministr dodal, že posílena bude rovněž ostraha ruzyňského letiště. Posílení policejních hlídek se bude týkat rovněž elektráren. "Půjde o všechny strategické objekty," řekl Bublan. Doplnil, že úroveň bezpečnostních opatření bude taková, jakou Česko přijalo po teroristických útocích v Madridu v březnu 2004.

Předseda vlády Jiří Paroubek dodal, že vláda ČR odsuzuje barbarský teroristický útok vůči civilnímu obyvatelstvu Londýna. Britům také kabinet vyjádřil soustrast. "Zároveň (vláda) vyjadřuje plnou solidaritu v boji s terorismem," řekl premiér.

Britský ministerský předseda Tony Blair odpoledne informoval, že série teroristických útoků si vyžádala mnoho zraněných. Potvrzeno už bylo i 12 mrtvých. Premiér sdělil, že je jasné, že útoky byly naplánovány tak, aby se časově shodovaly se zahájením summitu skupiny G8 ve skotském Gleneagles. Dodal, že se vrátí do Londýna, avšak summit bude pokračovat.

K teroristickým útokům se na internetu přihlásila islamistická skupina, která si říká Tajná skupina džihádu a Al-Káidy v Evropě. Skupina údajně varovala před atentáty v Itálii a Dánsku.

PRAVDA

obsah | Česká republika