Pilotka chce obletět Zemi. Mnozí jí nevěří

Obletět větroněm Zemi za pět dní v třicetikilometrové výšce? "Nic nemožného," tvrdí Vladislav Zejda z Letecké asociace vrcholového sportu v Brně. Za knipl by měla usednout jeho dcera Hana, která má na svém kontě 227 českých a 57 světových rekordů. Se žádostí o státní příspěvek se Zejda obrátil i na premiéra Jiřího Paroubka. Chce od něj pět milionů. Celkem prý stavba speciálního kluzáku a oblet Země přijde na jednu miliardu korun. Premiér si vyžádal posudky leteckých odborníků. Jeho úřad včera do uzávěrky listu nesdělil, zda nakonec oblet kluzákem kolem Země podpoří či ne. Nezveřejnil ani výsledky, které mu experti poskytli.

Meteorologové a konstruktéři, s nimiž se o projektu radil i Úřad vlády namítají, že oblet Země v třiceti kilometrech, tak jak to Zejda a jeho dcera plánují, je zcela nemožný.

Nejostřeji se vyjádřil trenér reprezentace v bezmotorovém létání Petr Krejčiřík: "Technicky je to celé blbost. Podle mne jde o obyčejný tunel na peníze."

Krejčiřík připomíná, že v třicetikilometrové výšce už nepůsobí meteorologické jevy (například vzestupné a sestupné proudění vzduchu), které kluzák využívá k létání. "V té výšce je už život bez kyslíku, proto musíte mít spoustu zařízení navíc, abyste ten týden mohli vůbec dýchat - a to nepočítám potraviny. To vše jsou desítky kil zátěže navíc. I proto nemá kluzák šanci," dodává Krejčiřík.

Zejda argumentuje, že vše kolem obletu Země v kluzáku konzultoval s odborníky, které ovšem nechce prozradit. "Musí se za nimi do světa. Existují nové profily letadel a výsledky výzkumů, které jsou drženy v tajnosti, ale my o nich víme."

Vedoucí zkušebny letadel Aera Vodochody Petr Holásek však o žádných nic neví. "Tedy ani o seriózních meteorologických studiích, které by svědčily o reálnosti Zejdova projektu," říká.

Zejda přesto trvá na svém a kritiky cejchuje jako zaujaté závistivce: "Ověřili jsme si u odborníků, že to možné je, ale největší odborníci jsme my sami, protože už desítky let létáme a naše zkušenosti nám potvrdily, že je možné vystoupat do ohromné výšky a tu pak proměnit v obrovskou vzdálenost." Ani promovaná meteoroložka a zkušená plachtařka Alena Zárybnická si neumí představit kluzák, který by to zvládl. "Je to nereálné. A pokud ano, tak s radostí sním svůj vysokoškolský diplom."

Projekt nadchl jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka (KDU-ČSL) natolik, že nad ním převzal záštitu. Kraj už také Zejdovi přispěl dvěma sty tisíci korun. Hejtman přes výhrady, že vyhazuje státní peníze oknem, považuje finanční příspěvek kraje jen za první krok. V Zejdovi vidí záruku profesionality. Prvenství se podle něj nemusí rodit pouze ve světě a takový přelet by prý určitě prospěl propagaci kraje.

Zejda žádal finanční příspěvek i od Českých aerolinií. Odpověď jejich prezidenta Jaroslava Tvrdíka je stručná: "Pan Zejda se u ČSA ucházel o marketingovou podporu a spolupráci. Po pečlivém zvážení jsme se rozhodli projekt obletu Země v kluzáku nepodporovat."

JAN GAZDÍK

obsah | Česká republika