České obuvnictví pomalu zaniká

Levná konkurence z Asie drtí nejen tuzemské výrobce textilu, ale i české producenty obuvi. Zatímco na začátku devadesátých let se v České republice vyrábělo 71 milionu páru bot ročně, v loňském roce to bylo jen 5,7 milionu.

Čeští výrobci totiž nejsou schopni konkurovat levným dovozům z asijských zemí, především z Číny. V roce 2004 bylo podle informací České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA) do Česka dovezeno 50,3 milionu párů obuvi. Téměř pětatřicet milionů párů přitom pocházelo z Číny. Dovoz obuvi z této asijské "dílny světa" za posledních deset let vzrostl více než čtyřnásobně. "Vláda se tím měla zabývat už před deseti lety. Není ale politická vůle problém řešit," sdělila LN tajemnice ČOKA Vlasta Mayerová. Tím, že nebyla zavedena ochranná opatření, došlo podle ní k devastaci tržního prostředí v obuvnickém průmyslu.

České firmy krachují

Průměrná dovozní cena jednoho páru čínských bot loni činila jen 54 korun. "Ani v Číně není možné vyrobit běžně obuv v této cenové relaci. Výrobcům jsou poskytovány státní dotace, i když Čína to oficiálně popírá," uvedla Mayerová. Za tak nízkou částku podle ní český obuvník není schopen pořídit ani vstupní materiály, nezaplatí práci a atesty. Proto mnohé firmy již ukončily svou činnost. Zatímco před deseti lety existovalo v Česku 120 obuvnických podniků, dnes je to jen 55. Pokles produkce obuvi způsobil také útlum výroby v koželužnách a dalších dodavatelských odvětvích. O práci přišlo podle údajů ČOKA třicet tisíc lidí.

České obuvnické firmy tak jednoznačně ztrácejí pozice na tuzemském trhu. Asijské konkurenci se snaží čelit tím, že se zaměřují na výrobu obuvi s vyšší přidanou hodnotou. Jde zejména o ochrannou, bezpečnostní a pracovní obuv, ale také ortopedické a kvalitní dětské boty. "Naše firma vyrábí lehkou pracovní obuv. Zatím jsme se nesetkali s čínskými produkty v tomto segmentu," řekl obchodní ředitel společnosti Moravia Plast Pavel Kubina. Také on však přiznává, že například výrobu polyetanových letních sandálů v posledních sedmi letech snížili o 95 procent. "Přesměrovali jsme výrobu na ochranné prostředky v chemickém průmyslu," dodal Kubina.

Opačný názor má obchodní ředitel společnosti Baťa ČR Miloš Hrbatý, "Nás jako výrobce to neovlivnilo, my máme díky naší značce určitý typ klientely," říká. Zároveň připouští, že firma Baťa, která má prodejny obuvi po celém světě, vyrábí v Česku jen minimum své produkce. "Vyrábíme především v Číně, Itálii, Španělsku a v menší míře také v Indonésii, Vietnamu, Indii a Polsku," doplnil Hrbatý.

Podle Mayerové však čeští výrobci bot nemají dostatek finančních prostředků na počáteční investici v Asii. "Touto cestou šlo například Německo, které přestěhovalo výrobu do Číny. Mají tam také laboratoře pro kontrolu kvality," uvedla Mayerová. S invazí levných čínských bot, kterou odstartovalo zrušení globálních dovozních kvót letos v lednu, se nyní potýkají i ostatní státy Evropské unie, zejména Itálie, Španělsko a Portugalsko.

HANA VAŘÁKOVÁ

obsah | Česká republika