Rádio vyměnilo moderátora, nezarazil kritiku premiéra

Populární moderátor Aleš Cibulka slyšel od svých šéfů v Českém rozhlase nepříjemnou zprávu. Cibulka musel okamžitě skončit s moderováním ranního pořadu Host do domu kvůli tomu, že jeho host mluvil nelichotivě o politicích.

Zpěvačka a bývalá redaktorka Svobodné Evropy Yvonne Přenosilová v živém vysílání mimo jiné kritizovala premiéra Jiřího Paroubka.

"Paroubek si tak trošku hraje na Mussoliniho," prohlásila v pátek v narážce na italského fašistického diktátora na stanici Český rozhlas 2 - Praha. V té chvíli ještě Cibulka ani posluchači netušili, že ho slyší v tomto pořadu vůbec naposledy.

"Dělal jsem ho několik let. A dnes jsem se na poradě s vedením stanice dozvěděl, že na jeho moderování nestačím a k mikrofonu už nemůžu usednout," sdělil včera večer Cibulka, který z Českého rozhlasu úplně neodejde. Jiné, zábavnější pořady moderovat může.

Mluvčí Českého rozhlasu Ladislav Pavlík konec Cibulky v pořadu Host do domu potvrdil. "Porušil náš etický kodex, který říká, že naše vysílání musí být vyvážené, abychom nebyli napadeni jakoukoliv politickou stranou," sdělil Pavlík, který tvrdí, že na vysílání si nestěžoval premiér ani nikdo z jeho okolí.

Jak měl tedy podle Pavlíka moderátor Cibulka na slova Přenosilové zareagovat? "Měl například takovou debatu stopnout."

Co zaznělo v pořadu

Cibulka: Co u vás rozhoduje, jestli půjdete k volbám, koho budete volit?

Přenosilová: Já vždycky chodím k volbám, to musím přiznat. A moje orientace je, myslím, dost jasná. Ne nadarmo jsem byla jednadvacet let v emigraci. Ale pravda je, že dneska se rozhodovat je poněkud obtížnější, protože český národ chce mít vůdce. A vůdce není ani v jedné straně, takový ten rasantní. Pan Paroubek, jak říkám, si trošku hraje na Mussoliniho, ale to mu, myslím, spíše uškodilo, než aby mu to přidalo. Jsou tací, kteří ho budou volit za to, že se s nikým nehrabe, že si s nikým nehraje, že nazývá věci správnými slovy, ale to jsou ty hospodský kecy. A pak když se jde k volbám, tak oni jedou na chatu.

Reakce premiéra Paroubka

Premiér Jiří Paroubek rozeslal médiím tiskovou zprávu. Odmítá v ní spojení s odchodem Aleše Cibulky:

"Není to poprvé, co mě pravicová média a pravicoví novináři podsouvají podíl na "likvidaci" nějakého pořadu v médiích, či redaktora. V těchto dnech se takové spekulace objevují v souvislosti se stažením Aleše Cibulky z moderování pořadu Host do domu na Českém rozhlase."

"Jako obvykle toto "obvinění" vůči mé osobě postrádá nejen logiku, ale neopírá se o žádné důkazy, například o písemné vyjádření nebo prokazatelné ústní vyjádření učiněné vůči řediteli rozhlasu, členům rozhlasových či televizních rad nebo vůči členům managementu Českého rozhlasu."

"Okolnosti odchodu Aleše Cibulky mně nejsou známy a nemám s nimi nic společného," píše Jiří Paroubek v tiskové zprávě.

MF DNES

obsah | Česká republika