České obětí dostanou zbytek odškodnění nejspíš na jaře

Čeští nuceně nasazení se 25procentního doplatku odškodného dočkají zřejmě na jaře 2003. Vyplynulo to z dvoudenního jednání kuratoria německé odškodňovací nadace, které včera skončilo v Berlíně. Německo odmítlo český návrh, aby se první již převážně vyplacená splátka navýšila z dosavadních 75 na 100 procent a peníze se mohly většině postižených dodat ještě letos.

Český zástupce v kuratoriu Jiří Šitler řekl, že do konce listopadu byla záloha v ČR vyplacena více než 64 tisícům lidí. Čeká se, že německé odškodné dostane přes 80 tisíc českých občanů nebo oprávněných pozůstalých. Kromě toho odškodnění dostávají také tisíce dalších osob z prostředků, které poskytuje Rakousko. Podle Šitlera by se v ČR mohly dokončit první splátky do března 2003 a pak lze začít s doplatky. Poslední nevyřízené žádosti v ČR jsou většinou právně komplikované a nedostatečně podložené dokumenty.

V každém případě mají ve srovnání s dalšími zeměmi výplaty odškodného nejhladší průběh v ČR. Fond s původním vkladem 10 miliard marek (5,1 miliardy eur) loni vytvořila německá vláda a podniky. Na ČR připadlo 423 miliónů marek (216 miliónů eur). Do ČR už bylo převedeno přes 146 miliónů eur. Podle německého zákona musejí být nejdříve vyplaceni všichni v prvním kole, aby se mohl začít převádět doplatek.

(r)

obsah | Česká republika