ODS chce, aby prezident byl volen přímo

Vedení ODS se netají tím, že prosazení přímé volby hlavy státu - ODS dosud tuto změnu ve volbě prezidenta zásadně odmítala - je účelový obrat s jediným cílem: dostat na Pražský hrad Václava Klause. "Je to účelová utilitární změna, jejímž jediným účelem... je prostě dát Václavu Klausovi šanci, aby se mohl stát prezidentem," řekl v diskusi na TV Nova místopředseda ODS Jan Zahradil. Představa ODS je následovná: pokud poslanci na své schůzi 19. listopadu přijmou zákon měnící ústavu a hned nato ji odsouhlasí i senátoři, pak může od začátku roku 2003 ústavní změna platit.

"Je samozřejmě možné změnit ústavu do Vánoc. Ale nevím, jestli si v ODS uvědomili, že kromě změny ústavy je třeba přijmout také prováděcí zákon, který řekne, jak se prezident volí," připomíná šéf poslanců KDU-ČSL Jan Kasal.

A co prezidentská kampaň?

Co to znamená? Podle Kasala je nutné určit, kdo by navrhoval kandidátky, jak by probíhala prezidentská kampaň či zda by kandidáti platili kauce. "Vylučuji, že by bylo možné všechno toto stihnout v termínu, kdy Václavu Havlovi vyprší mandát," poznamenal Kasal. Avšak nevyloučil možnost, že by se volba prezidenta mohla případně odložit. Tady teoreticky existují dvě cesty. Nemusí se podařit prezidenta zvolit standardní cestou ve třech kolech v parlamentu. V tu chvíli vznikne neomezené časové vakuum, během něhož by bylo možné podmínky přímé volby upravit a nové volby přichystat.

"Pokud nezvolí prezidenta parlament, mohli by si ho vybírat občané v přímých volbách," připustil Petr Pithart (KDU-ČSL), jeden z uchazečů o post prezidenta a šéf Senátu, v pořadu České televize Špona. Anebo by s pozdějším termínem voleb mohl počítat zákon měnící ústavu. "Ano, i to by bylo možné nějak upravit," připouští Kasal.

Ale také změnu pravomocí

ČSSD se ovšem nehodlá spokojit jen s kosmetickou úpravou ústavy. Podle místopředsedkyně ČSSD Marie Součkové je zapotřebí změnit také pravomoci prezidenta. "Když se nemůže komise určená pro změny ústavy šest let shodnout, tak si nedokážu představit, že by se nyní všichni dohodli během pár týdnů," říká Součková. Občanským demokratům by na rozdíl od ČSSD stačila pouze změna systému volby a na stávající pravomoci prezidenta sahat nechtějí.

"Jestli jsem něčemu zasvětil svůj život, tak je to princip parlamentní demokracie, a proto jakýkoli posun od parlamentarismu je hrubou chybou," reagoval Klaus na otázku, zda bude usilovat o posílení pravomocí prezidenta. Ještě jednu věc by sociální demokraté rádi v rámci změn v ústavě zakotvili: je to jimi dlouho prosazované obecné referendum. Tady se možná nabízí předmět vyjednávání mezi ODS a hlavní vládní stranou. ODS totiž dosud obecné referendum odmítala. V sobotu však předseda ODS Klaus toto odmítavé stanovisko nezopakoval. Zatímco místopředseda Beneš řekl, že ODS o ničem takovém neuvažuje, Klaus k tomu poznamenal: "Dnes jsme o tom nemluvili."

JOHANNA GROHOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika