Štěpánek odvolal šéfa památkového ústavu

Ministr kultury Martin Štěpánek dnes odvolal ředitele Národního památkového ústavu Tomáše Hájka. Řízením ústavu do doby, než nový ředitel vzejde z konkurzu, pověřil dosavadního náměstka ředitele Pavla Jerieho. "Důvodem odvolání jsou dlouhodobá a neřešená manažerská a odborná pochybení," uvedla ministerstva kultury Ludmila Kadrnková. Bývalý ministr kultury Vítězslav Jandák ale nikdy žádné Hájkovo pochybení přes opakovaná upozornění odborníků nepřipustil.

Ministr se k odvolání podle mluvčí rozhodl po dnešním jednání s odborníky, politiky a svými podřízenými. Odbor památkové péče ministerstva ale odvolání navrhoval již v srpnu bývalému ministrovi, doplnila mluvčí. Na dnešní jednání si Štěpánek pozval například senátora Václava Jehličku, poslance Petra Plevu či historika umění Mojmíra Horynu, kterého Jandák odvolal z funkce předsedy své vědecké rady v přímém televizním přenosu.

Odborníci sepisovali petice za odvolání Hájka

Jerie se stal náměstkem v únoru, kdy nahradil odvolaného hlavního konzervátora a náměstka ředitele Josefa Štulce. Jerie v této instituci, respektive jejím předchůdci, Státním ústavu památkové péče, pracuje od roku 1969. Je také členem sboru expertů při památkovém odboru pražského magistrátu a zakládajícím členem Společnosti pro technologie ochrany památek, provádí památkový dohled nad rozsáhlými památkovými objekty, jako jsou například Stavovské divadlo, Rudolfinum, Obecní dům v Praze, zámek a zámecké divadlo v Českém Krumlově.

Odvolaného Hájka dlouho kritizovala odborná veřejnost, za jeho odvolání vzniklo několik petic. Poslední z nich předali signatáři 12. září novému ministrovi kultury. Proti Hájkovi se nakonec vyjadřovali i lidé, kteří byli členy odborné komise, jež Hájka do čela NPÚ doporučila Jandákovi.

Ve funkci byl Hájek od ledna letošního roku, kdy vzešel z konkurzu. Místo šéfa státních památkářů se uvolnilo poté, co počátkem loňského prosince odvolal Jandák tehdejšího "jednodenního" ředitele NPÚ a dlouholetého prvního náměstka ministra kultury Zdeňka Nováka. Ten je teď podle neoficiálních informací poradcem ministra Štěpánka. Jandák s Novákem odvolal i deset ředitelů územních odborných pracovišť ústavu, a odstartoval tak podle svých slov reformu památkové péče. Tomáš Hájek, bývalý poradce ministra životního prostředí, filozof, lékař a básník, sklízel kritiku nejen památkářů, ale i historiků umění a dalších odborníků. Zejména proto, že byl především teoretik památkové péče, na toto téma publikoval i své práce.

Hájek začal prosazovat například oddělení správy státních památkových objektů od výkonu expertní činnosti. Za svůj cíl si vytkl nový památkový zákon, který by odboural dvojkolejnost památkové péče, tedy dosavadní oddělení správních řízení a vypracovávání odborných posudků. Ideu vzniku nové instituce spravující státní památkové objekty později NPÚ mírnil, nový památkový zákon nevznikl.

Velkou nevoli vzbudila Hájkova koncepce památkové péče, zveřejněná až několik měsíců po jeho jmenování do funkce. Odborníkům vadilo například Hájkovo prohlášení, že zachování památky je třeba poměřovat její životaschopností. Hájek nepsal o zachování autenticity památky, naopak obšírně ve své koncepci uvažoval o redukci počtu památek.

Ministr Štěpánek se s Hájkem zná z jeho dřívějšího působení na ministerstvu životního prostředí, kde nyní již bývalý šéf památkářů pracoval jako poradce; Štěpánek spolupracoval s informační agenturou životního prostředí Cenia, která je příspěvkovou organizací ministerstva.

Ministr kultury před dvěma týdny odvolal také ředitele Národního divadla, další personální změny, které po svém nástupu do funkce provedl, jsou na ministerstvu na úrovni náměstků či ředitelů odborů. Svou koncepci vedení resortu chce Štěpánek představit na středeční tiskové konferenci.

ČTK

obsah | Česká republika