I Česko je ohroženo, říká bezpečnostní expert

Generál Andor Šándor, bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby, dnes bezpečnostní poradce, není pokusem o nové 11. září v Londýně překvapen. Zároveň varuje, že pokud by byly útoky úspěšné, vyvolalo by to ve světě chaos.

Čekal jste, že se něco takového může stát?

Nepřekvapuje mne to. Ukazuje se, že teroristé se ani po všech v minulosti přijatých bezpečnostních opatřeních takových cílů nevzdávají a hrozba trvá. Mělo by to být memento nejen pro USA, ale i pro bezpečnostní orgány naší země.

Hrozí tedy i nám nebezpečí?

Určitě jsme zemí, která se svou prozápadní politikou může stát terčem teroristických útoků. Jsme například prakticky ze všech zemí EU největším spojencem Izraele. Podporujeme politiku USA v Iráku a vůči Íránu. V ČR je i řada lákavých cílů pro teroristy, protože Praha je například považována za neoficiální centrum židovské kultury.

Jsme na případné útoky připraveni?

Ne všechna bezpečnostní opatření u nás jsou na takové úrovni, na jaké by měla být. To neznamená, že se bezpečnostní aparát své práci nevěnuje, ale z personálního, finančního a legislativního hlediska má dosti svázané ruce především v oblasti prevence. Jsem přesvědčen, že jsme na tom hůř než standardní vyspělé západní země. Důkazem je například personálními čistkami dosti paralyzované vojenské zpravodajství.

Myslíte si, že je navzdory bezpečnostním opatřením vůbec ještě možné, aby dnes teroristé v Londýně či New Yorku skutečně pronesli do letadel výbušniny?

Máme zatím málo informací a nechci spekulovat. Vylučuji sice špatná bezpečnostní opatření například na letišti v Heathrow, na druhé straně však tato akce mohla mít teoretickou šanci na úspěch, protože žádný systém není stoprocentní a může zaúřadovat selhání lidského faktoru.

Jak to myslíte?

Především tak, že teroristé mohou mít někoho uvnitř, kdo zná situaci a mezery v systému. Všimněte si, že i na Heathrow je mnoho zaměstnanců muslimů, čímž samozřejmě nechci nikoho a priori obviňovat. Ale jen konstatuji fakta. Co se týče výbušnin, pak ty lze dnes vyrábět pouze s tím, že se do nich dodává detekční látka. Dříve to však třeba u takového semtexu nebylo. Zároveň i jen na internetu lze najít řadu návodů, jak sestavit výbušniny.

Co by se podle vás odehrálo, kdyby atentáty byť i jen z části vyšly?

Je třeba si uvědomit, že kdyby se útok stoprocentně povedl, tak by bez přehánění došlo minimálně v západním světě k chaosu. Počínaje leteckou dopravou, turistikou, důvěrou lidí v bezpečnostní systémy. Stáli bychom před absolutní krizí leteckého průmyslu, burz... To si vůbec ani neumíme představit. Je těžké říci, zda by se vůbec někdy podařilo vrátit do dnešního stavu.

Co nám ten pokus o útok všechno ukazuje?

Především to, že teroristé věděli, co chtějí, co tím způsobí. Že vedle velkého počtu mrtvých především paralyzují značnou část západní společnosti. Šlo o synchronizovaný a stupňovaný pokus o napadení, který by v mnohém stěžoval odstranění následků.

Co by se nyní mělo dělat?

Londýn a Washington nepochybně vědí, co mají dělat. Scotland Yard a MI5 také nepochybně o tom věděly a uměly tento pokus zachytit. To dělá ta prevence, o níž jsem už mluvil. Nyní by nepochybně mělo dojít k zesílení bezpečnostních opatření nejen na letištích, ale i v oblastech kritické infrastruktury státu aspoň po určitou nutnou dobu, než získáme více informací. Například opatření britské strany, prakticky nic nepustit na palubu, je určitě správné.

Co u nás?

U nás je nutné aby zejména zpravodajské složky a policie byly vybaveny lepší technikou a většími pravomocemi, což musí jít ruku v ruce s vyprecizovanou legislativou, jež umožní kontrolu, aby pravomoci nebyly zneužívány. Není to snadné, ale jde to. Jen se musí chtít. Je také třeba, aby v tomto duchu byli občané vystaveni diskusi o tom, do jaké míry a zda vůbec jsou ochotni vzdát se na určitou nezbytně nutnou dobu některých osobních svobod.

PETR PRAVDA

obsah | Česká republika