Už příští týden zasedne v Praze olympijský výbor

Olympijského summitu se příští týden v Praze zúčastní mimo jiné kuvajtský princ, arabští šejkové, Sergej Bubka, Valerij Borzov a pravděpodobně i Wayne Gretzky a Henry Kissinger. Program je nabitý, hosté z hotelu Hilton, kde budou bydlet i jednat, téměř nevytáhnou paty.

Dvě desítky limuzín, tucet minibusů a několik velkých autobusů bude k dispozici účastníkům 115. zasedání Mezinárodního olympijského výboru, které se koná příští týden v Praze. Politické a sportovní celebrity z celého světa rozhodnou o pořadateli zimní olympiády v roce 2010. Kromě schůzí čeká 150 členů výboru a jejich doprovod kromě recepcí i raut pořádaný pražským primátorem.

"Kuvajtského šejka nemůžete posadit do staré škodovky stodvacítky. Šejkové a členové královských rodin se budou odvážet limuzínami, ostatní luxusními busy," řekl Karol Špaček, zmocněnec pro organizaci zasedání Mezinárodního olympijského výboru.

O pohodlí olympijských hostů se postará personál pražského hotelu Hilton. Pro více než 150 členů výboru a jejich tisícihlavý doprovod je vyhrazeno pět stovek pokojů. V hotelu budou nejen bydlet, ale také jednat. "Z Hiltonu odjedou jen do Obecního domu a na recepci na Žofín. Na jiný program nebudou mít pravděpodobně vůbec čas," uvedl zmocněnec.

Slavnostní zahajovací večeře i primátorský raut se uskuteční formou bufetu. "S jídlem to bylo jednoduché. Na stolech musí být od všeho něco, protože se sejde různorodá společnost," vysvětlil Špaček. Evropskou kuchyni doplní jídla arabská a indická, chybět nebudou ryby ani sladkosti.

"Arabové nejí vepřové, Indové hovězí, tam ti jedí jen zeleninu... Společné menu prostě neuděláte. Tradičně se tohle řeší bufetem, kde si každý vezme, na co má chuť," uvedl Špaček. Pořadatelé připravili i dámský program s prohlídkou Starého Města a s vyjížďkou na Karlštejn. Podle Špačka ale nebude v době zasedání na zábavu čas. "Procházky po Praze si někteří vyhradili na víkend po skončení zasedání," řekl Špaček.

Během dneška a o víkendu přijede do Prahy několik členů evropských královských rodin, kuvajtský princ a arabští šejkové. Sportovní celebrity budou zastupovat tyčkař Sergej Bubka, sprintér Valerij Borzov a pravděpodobně i nejlepší hokejista historie, Kanaďan Wayne Gretzky. K očekávaným hostům patří bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger.

Praha hostí MOV a chce zapůsobit

Středa 2. července je dnem "D" pro tři kandidátská města - kanadský Vancouver, rakouský Salcburk a jihokorejský Pjončchang. "Volba nemá favorita," tvrdí místopředeseda českého olympijského výboru František Dvořák. ČOV logicky přeje nedalekému Salcburku, po odstoupení Jana Železného však Česko nemá ve vrcholném olympijském orgánu zastoupení a volbu nemůže ovlivnit. "Bude záležet, jak se rozdělí hlasy. Amerika bude volit Vancouver, Evropa Salcburk. Hodně to asi ovlivní skandinávské země, které jsou známé tím, že hlasují často podle Ameriky. Možná se ale může smát třetí vzadu Pjončchang," přemýšlí Dvořák.

Výpravy z kandidátských zemí jsou také nejpočetnějšími ze všech, které do Prahy dorazí. Například z Pjončchangu je ohlášena třísetčlená delegace, což je pětina všech účastníků zasedání. Jeho hvězdami budou na české půdě především slavní sportovci (viz tabulka). Kanadský premiér Jean Chretien osobně požádal hokejistu Wayna Gretzkého, aby spolu s ním přijel podpořit kandidaturu Vancouveru. "Není to oficiálně potvrzeno, ale předpokládáme, že Gretzky dorazí," řekl mluvčí ČOV Zdeněk Šesták. Stejná situace je kolem lyžařské hvězdy Hermanna Maiera, jenž by měl zvýšit prestiž salcburské lobby. V podobné situaci, jako jsou tato tři města, by za pár let byla ráda i Praha. Primátor Pavel Bém má proto ve čtvrtek při recepci na Žofíne oznámit světu záměr, že Praha hodlá kandidovat na OH v roce 2016. "Oficiální kandidatura bude muset být podána v roce 2007, o dva roky později se pak bude volit," řekl Dvořák. I proto hodlá Praha udělat na členy MOV dojem.

"Je pravděpodobnost, že mnoho z nich ve výboru ještě v ten čas bude, a až budou zvedat ruku, třeba si na Prahu vzpomenou," doufá Dvořák. Zasedání MOV může být pro některé členy také poslední návštěvou Prahy. Po korupčních skandálech mají totiž hlasující zakázáno navštěvovat kandidátská města. "Máme již na naši myšlenku i neoficiální ohlasy ze zahraničí. V cizině je brána jako sympatické gesto a rozhodně není tak karikována jako u nás," hlásí Dvořák.

Exekutiva MOV by také v Praze mohla s definitivní platností přiřknout lyžařce Kateřině Neumannové olympijské medaile ze Salt Lake City. Poté, co civilní soud zamítl odvolání dopujících Rusek, by si Neumannová měla polepšila v závodu na 15 kilometrů volnou technikou z třetího na druhé místo a v kombinaci by získala bronz.

LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika