Památkáři vydali Opočno Colloredo-Mansfeldům

Národní památkový ústav ve středu dopoledne podepsal smlouvu o vydání zámku Opočno na Rychnovsku a dalších nemovitostí šlechtickému rodu Colloredo-Mansfeldů. Památkáři však boj o vlastnictví zámku nevzdávají a hodlají pokračovat v soudním sporu.

"Smlouva byla podepsána, nyní čekáme na zápis do katastru nemovitostí. Podle mých informací právní zástupci památkářů chystají podat dovolání k Nejvyššímu soudu," řekla ČTK zástupkyně Kristiny Colloredo-Mansfeldové Růžena Valášková.

Sbírky zůstávají státu

Památkáři nedávno nabídli právním zástupcům Kristiny Colloredo-Mansfeldové, že si po převedení zámku prostory památky pronajmou. "Nabízíme, že si pronajmeme budovu zámku a další prostory a budeme provozovat stávající expozici. Novým majitelům nabízíme podíl na tržbách," řekl ředitel pardubické pobočky památkového ústavu Petr Švec.

Soud totiž podle něj sice uložil vydání budov, sbírky však z velké části zůstávají ve vlastnictví státu. "S výjimkou 68 obrazů, o jejichž vydání soud již pravomocně rozhodl, je to státní. Zapůjčení sbírek šlechticům je nereálné, muselo by se to draze pojistit. Jediné schůdné řešení je pronájem objektů do doby, než soudy rozhodnou o sbírkách," řekl Švec.

Valášková dnes řekla, že návrh památkářů chce zhodnotit sama Kristina Colloredo-Mansfeldová, která by měla do České republiky přijet příští týden.

Miliardový majetek

O vydání zámku a dalších nemovitostí rozhodl královéhradecký krajský soud v květnu, památkáři s verdiktem nesouhlasí a považují jej za určité zpochybnění Benešových dekretů. Proti rozhodnutí soudu je možné již jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Dvaašedesátiletá malířka Kristina Colloredo-Mansfeldová, která žije střídavě v Rakousku, Řecku a Česku, získala usnesením soudu vedle renesančního zámku v Opočně také přilehlý park, blízký letohrádek, starou hájovnu a historický trakt na Trčkově náměstí v Opočně. Již dříve uvedla, že pokud by zámek získala, ponechá jej otevřený pro veřejnost a bude se snažit více oživit turistický ruch.

Renesanční zámek v Opočně je jedním z nejnavštěvovanějších v Královéhradeckém kraji. Ve sbírkách jsou cenné především rodová obrazárna a sbírka historických zbraní, která obsahuje více než 10 000 exponátů. Celková hodnota majetku se pohybuje v řádech miliard korun.

Chronologie sporu

září 1995 - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou neuznal nároky Kristiny Colloredo-Mansfeldové na vydání nemovitého majetku v katastrálním území Opočno, včetně navrácení zámku.

leden 1999 - Krajský soud v Hradci Králové zamítl žalobu Colloredo-Mansfeldů na vydání Opočna.

březen 1999 - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou zamítl žalobu Kristiny Colloredo-Mansfeldové proti Památkovému ústavu v Pardubicích o vydání opočenského zámku včetně pozemků. O rok později potvrdil rozhodnutí i Krajský soud v Hradci Králové. Colloredo-Mansfeldová podala dovolání k Nejvyššímu soudu.

únor 2000 - Ústavní soud zamítl stížnost Kristiny Colloredo- Mansfeldové proti rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové. Podle něj více než 5000 hektarů lesní a zemědělské půdy, která dříve patřila k zámku, zůstane v majetku státu.

srpen 2000 - Nejvyšší soud vyhověl dovolání Kristiny Colloredo-Masfeldové a zrušil zamítavé rozsudky okresního i krajského soudu.

červen 2002 - Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou umožnil vydat zámek v Opočně.

květen 2003 - Krajský soud v Hradci Králové v odvolacím řízení rozsudek nižší instance potvrdil.

NOVINKY

obsah | Česká republika