Pro ostatky německých vojáků přijely náklaďáky

Vojáci odvezli ostatky čtyř tisíc německých vojáků padlých ve druhé světové válce ze skladiště v tovární hale v Ústí nad Labem. Ostatky budou ve čtvrtek uložené ve vojenském výcvikovém areálu v Brdech.

Dvacet vojáků ve středu ráno ve dvojstupu napochodovalo před sklad v bývalém areálu ústecké Armaturky. Na akci dohlížel i vojenský hygienik. Před nakládáním si vojáci umyli ruce v dezinfekci a nasadili si gumové rukavice. Ostatky v malých papírových krabicích během dne naložili na patnáct vojenských nákladních aut.

"Ostatky budou převezeny do Plzně a odtud budou ve čtvrtek ráno transportovány do areálu v Brdech. Auta pojedou ve třech kolonách za doprovodu vojenské policie. Před uložením ostatků se uskuteční krátká modlitba vojenského katolického a protestantského kaplana," uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Areál v Brdech i samotný bunkr, kde budou ostatky dočasně uložené, jsou přísně střeženy. "Sklad má německý spolek pronajatý do konce roku 2008. Roční pronájem činí 28 tisíc korun. Do té doby musí spolek najít místo, kam budou moct ostatky pohřbít," upřesnil Pejšek.

Pro německý Lidový spolek pro péči o válečné hroby exhumovala ostatky vojáků wehrmachtu firma ústeckého podnikatele Lubomíra Ptáčka. "Exhumace probíhaly po celá devadesátá léta. Celkem se jednalo o ostatky zhruba 22 tisíc vojáků. Obvykle se odvezly sem do Ústí, kde se identifikovaly. Pak se odvážely na vojenské hřbitovy, kterých spolek v česku zřídil již deset," říká Ptáček.

Před třemi roky se ale celý projekt dostal do úzkých. Němcům se nepodařilo sehnat dostatek financí na zřízení hřbitova v Praze-Strašnicích a přes čtyři tisíce ostatků, které měly být na hřbitově uloženy, zůstalo ležet v tovární hale.

Podle mluvčího německého spolku Fritze Kirschmeiera skončí nakonec ostatky zřejmě na už vybudovaném německém válečném hřbitově v Mariánských Lázních.

"Vypadá to ale, že tam zatím není nic dojednané. Mám informace, že se uvažuje také o zřízení hromadného válečného hrobu v Hlučíně na Moravě. To by bylo zajímavé místo i z hlediska dějinných souvislostí, protože právě tam proběhly na konci války největší vojenské operace na našem území," řekl Ptáček.

Ostatky čtyř tisíc německých vojáků byly uloženy v papírových krabicích v bývalé tovární hale v Ústí nad Labem. O tom, že tam leží už téměř tři roky.

Německý spolek poté slíbil ústeckému magistrátu, že zajistí bezpečnost tovární haly a bude intenzivně hledat místo pro pohřbení.

(vik), MF DNES

obsah | Česká republika