Vzpomínka na Jana Palacha

16. ledna jsme si připomněli 33. výročí tragické smrti mladého studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy Jana Palacha. Ten se necelý rok po invazi vojsk zemí Varšavské smlouvy na protest proti okpuaci na Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil. Utrpěl při tom velmi těžké popáleniny, na které o tři dny později zemřel. Zřejmě nejintenzivněji na tento čin vzpomínají lidé v jeho rodných Všetatech na Mělnicku. Zde se pravidelně od roku 1990 koná pietní memorial na jeho počest. I letos se sešlo zhruba 120 lidí, kteří hlediště zdejšího kina zaplnili do posledního místa.

Celé setkání tradičně pořádala Společnost Jana Palacha, která má dnes kolem 300 členů z celé republiky. "Je to naléhavé, protože současná mládež už těžko vysvětluje, kdo to byl Jan Palach. Většinou jen vědí, že se upálil," řekl po ukončení večera jednatel společnosti Lubomír Horák. "Načím úkolem je proto touto akcí každoročne připomínat a zdůrazňovat naléhavost a smysl Palachova činu." Společnost Jana Palacha kromě pořádání každoroční piety vydává nepravidelný bulletin a publikace o Palachově odkazu.

Dvacetiletý Jan Palach však nebyl zdaleka jediný, kdo se k takovému způsobu demonstrace hrůzné absurdnosti poměrnů v naší vlasti odhodlal. V jeho stopách šli další mladí lidé např. Josef Hlavatý, Miroslav Malinka, Blanka Nacházelová a Jan Zajíc. Ani na ně bychom neměli nikdy zapomenout.

MARTIN PÍSECKÝ

obsah | Česká republika