Kulíšková získala na paralympiádě stříbro

Dvacetiletá Anna Kulíšková vybojovala na paralympijských hrách v Turíně svou první medaili. Zrakově postižená lyžařka si po pádu v nedělním sjezdu vynahradila zklamání stříbrem v pondělí v superobřím slalomu.

Na vítěznou Rakušanku Sabine Gasteigerovovu ztratila se svým otcem a trasérem Martinem sekundu a 75 setin. Kulíšková nezdar ve sjezdu oplakala, navíc si v neděli narazila nohu. Proto se při tréninkových jízdách před super-G necítila moc dobře, ale v závodu jí vše perfektně vyšlo.

"Nohu jsem měla pro závod postříkanou zmrazovacím sprejem, takže jsem ji vůbec necítila, což bylo dobře. Jsem maximálně spokojená," řekla majitelka malého Křišťálového glóbu právě za superobří slalom ve Světovém poháru z loňského roku.

Jedno stříbro už mladá závodnice v kariéře vybojovala, když byla druhá před dvěma lety na MS ve sjezdu. Dnes na sjezdovce v italském Sestriere prožila dosud největší úspěch.

"Podmínky byly výborné, i sníh měkký. Ale na super-G byla trať docela dlouhá, přes dva kilometry," dodala lyžařka, kterou ještě čekají její slabší disciplíny slalom a obří slalom.

Závodu se zúčastnilo osm zrakově postižených lyžařek, dvě byly dodatečně diskvalifikovány. Díky Kulíškové se Česká republika objevila mezi patnácti státy z rekordního počtu 40 zemí, které dosud získaly medaili.

Pětičlenná česká výprava je průběžně čtrnáctá. Čeští muži medailové ambice nemají, paraplegik Radim Kozlovský obsadil dnes v superobřím slalomu 26. místo. Mezi čtyřiceti sedícími lyžaři byl nejrychlejší čtyřnásobný šampion ze Salt Lake City Martin Braxenthaler z Německa.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika