Premiér kontroloval policii na Václaváku

Jak je neúnavný, dokázal v noci premiér Jiří Paroubek. Poté, co navštívil utkání fotbalové Slavie, vyrazil do centra Prahy, aby dohlédl na práci policistů. Ti se už dva týdny v rámci speciální akce snaží vytlačit z centra Prahy pouliční kriminalitu.

"Policie zná svoji práci a všichni bychom ji měli podpořit," řekl Paroubek. Premiéra na jeho cestě kolem Václavského náměstí doprovázel také ministr vnitra František Bublan a policejní prezident Vladislav Husák.

Policie se na centrum Prahy a speciálně Václavské náměstí zaměřila od 14. listopadu a do akce nasadila několik desítek svých členů. Policisté z pořádkových jednotek ale i kriminalisté kontrolují náměstí 24 hodin denně. Nevynechávají ani Národní třídu nebo Hlavní nádraží.

Akce skončí v lednu

"Zatím jsme zkontrolovali přes 3000 lidí, více než 380 podezřelých ze vztahu k drogám a téměř 400 prostitutek," popsal dosavadní výsledky akce Husák. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan doplnil, že policisté za dva týdny vypátrali kolem 40 hledaných osob, zadrželi asi 50 pachatelů pouliční trestné činnosti a za 600 přestupků už vybrali skoro 250.000 korun.

Tak masivní nasazení však podle Husáka nemůže policie vydržet příliš dlouho. Už po 20. prosinci policistů v centru Prahy ubude a definitivně by akce měla skončit asi 10. ledna příštího roku.

Paroubek i Husák se shodli na tom, že ke zlepšení situace nejen v centru Prahy by přispěla změna azylové politiky. Velká část pachatelů drobné kriminality a především prostitutek se totiž rekrutuje z řad cizinců. Největší zastoupení mezi ženami nabízejícími na Václavském náměstí prostituci mají Bulharky, Rumunky a ženy ze států bývalého SSSR. Jako žadatelky o azyl se mohou volně pohybovat po území republiky a nejvíce směřují právě do Prahy.

"Chceme stálým tlakem přispět k tomu, aby se Václavské náměstí opět stalo místem, kam si i normální Pražan vyjde na procházku," popsal cíl současné akce Bublan. "Policie dokázala, že to jde," doplnil Paroubek.

LIDOVKY.CZ

obsah | Česká republika