Lidé dostanou už jen dražší pasy s čipem

Úřady začaly vydávat pouze nové pasy s biometrickým čipem. Zájemci o ně ale musí zaplatit šest set korun, místo původních dvou stovek. Fronty se na ně ale nestály. Úředníci zaznamenali menší množství lidí, než je obvyklý průměr.

"Zájem je menší. Může to být tím, že lidé ještě v srpnu hodně žádali o staré, levnější pasy za 200 korun," řekla vedoucí správního odboru libereckého magistrátu Jitka Štíchová. Důvodem, proč přišlo jen deset lidí, ale podle ní může být i to, že liberecká radnice má poslední pátek v měsíci zavřeno. " I když je 1. září, tak mnohým to ještě připadá jako konec srpna," uvedla Štíchová.

Ve Zlíně za dopoledne požádalo o biometrický pas sedm lidí. "Je to o trošku méně, než jsme podle dotazů očekávali. Předpokládám, že v se to projeví až v pondělí," řekl Antonín Šrajer, vedoucí občansko-správního odboru zlínského magistrátu. Lidé jsou podle něj stále zvyklí na úřední hodiny v pondělí a ve středu, i když už tomu tak není. Podle mluvčí ministerstva vnitra Radky Kovářové vůbec první, kdo si pro nový pas přišel, byla žadatelka v 7:03 na Obecním úřadě v Tanvaldu.

Nové pasy budou vydávat jen úřady v 227 takzvaných pověřených obcích a nikoliv každá matrika. Důvodem je biometrická fotografie do pasu, která je třeba vytvořit ve speciálních kabinkách.

Úřady přestaly žádosti o staré pasy přijímat už 21.srpna. "Důvodem bylo potřebné období pro překlopení celého rozsáhlého informačního systému. Během uplynulých dnů proběhla celá řada testů, které měly za cíl odhalit a odstranit poslední dílčí technické problémy. Ve čtvrtek systém nevykazoval žádné závady," vysvětlila mluvčí ministerstva Kovářová.

Biometrický čip, má zabezpečit pas před zfalšováním. Nyní obsahuje biometrické údaje o obličeji majitele. Od roku 2008 budou čipy, které na první pohled nejsou téměř vidět, zaznamenávat i otisk prstů. Díky moderní technologii se ale pasy prodražily na šest set korun.

Navíc podle některých úředníků může nový pas člověku způsobit v zahraničí problémy. Čip se může v cizině poničit, a cesta domů se tak může výrazně zkomplikovat.

Ministerstvo vnitra však slibuje: nic takového se stát nemůže, protože jsme se poučili z chyb všech zemí, které zaváděly čipové pasy před námi.

Současné pasy platí až do doby, kdy jim končí platnost uvedená v dokladu. Do té doby je lidé nemusí měnit.

iDNES.cz

obsah | Česká republika