Polovina Čechů nikdy nepoužila počítač

Zhruba polovina obyvatel České republiky nikdy nepoužila počítač. Vyplývá to ze studie Eurostatu. V počítačové gramotnosti na tom přesto Česko není nejhůře v Evropské unii. Tento neslavný primát patří Řecku, kde si s počítačem neporadí dokonce 65 procent obyvatel.

Naopak v Dánsku, ve Švédsku a na Islandu je využívání počítače naprostou samozřejmostí. Nezvládá to jen asi osm procent obyvatel těchto zemí, uvedl Český statistický úřad, který zprávu Eurostatu zveřejnil.

Také 37 procent Evropanů to neumí

Základní počítačové dovednosti chybějí také 37 procentům Evropanů. Přitom hůře na tom jsou muži než ženy. Z nových členských států si lépe než průměr EU vede Estonsko a Slovinsko.

Podle ministerstva informatiky (MI) to s počítačovou gramotností v ČR nevypadá tak zoufale, jak tvrdí Eurostat. "Podle našeho šetření deklarovalo koncem roku 2005 schopnost zvládnout základní úkony na počítači 66 procent Čechů ve věku 16 až 60 let. Aktivně pracovat s počítačem, tak jak to vyžadují zaměstnavatelé, je ale u nás schopno pouze 27 procent lidí," řekla Právu mluvčí MI Klára Volná.

K tomu, aby se situace zlepšovala, přispívá Národní program počítačové gramotnosti. Jeho kurzy absolvovalo už kolem 200 tisíc lidí.

Důležitou roli ve znalostech ovládání počítače hraje věk. Zhruba v polovině zemí platí, že počítačové znalosti jsou vzácné u lidí ve věku 55 až 74 let (61 procent z nich nikdy nepoužilo počítač). Navíc téměř 80 procent lidí starších 55 let, kteří mají zároveň nižší úroveň vzdělání, nepoužilo počítač nikdy.

Internet v EU používá 57 procent lidí, ale většina nepravidelně. V chudších oblastech Evropy je podíl obyvatel, kteří nikdy nepoužili počítač, téměř dvojnásobný ve srovnání s ekonomicky úspěšnými regiony.

JIŘÍ NOVOTNÝ, PRÁVO

obsah | Česká republika