Pithart staronovým předsedou senátu

Lidovec Petr Pithart byl zvolen v tajné volbě staronovým předsedou Senátu. Kandidát KDU-ČSL uspěl již v prvním kole volby, když pro něj hlasovalo 50 z 81 senátorů. Výsledek volby oznámil šéf volební komise Josef Pavlata.

Jednašedesátiletého Pitharta nominovala KDU-ČSL a získala pro něj podporu senátorů z ostatních stran vládní koalice, tedy z Klubu otevřené demokracie a frakce ČSSD. Pithart zřejmě získal i hlasy z klubu Nezávislí a od KSČM. Nepodpořili ho senátoři ODS.

Pithart místo předsedy obhajoval, v čele Senátu stál i po jeho ustavení v letech 1996 až 1998. Poté jej na základě opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD na dva roky vystřídala občanská demokratka Libuše Benešová. Šéf lidoveckých senátorů Josef Kaňa před zahájením volby uvedl, že se Pithart v čele horní komory osvědčil. Míní, že umí naslouchat, má úctu všech senátorů, vede úspěšně senátní delegace v zahraničí a věnuje se ústavní problematice. Kaňa zmínil i jeho podporu krajanům v zahraničí, schopnost nadhledu i to, že dokáže být obyčejným senátorem ve svém obvodě.

"Připouštím, že Petr Pithart působí někdy jakoby váhavě. Ale domnívám se, že Senátu a jeho předsedovi uvážlivost a rozmysl sluší. Myslím si spolu s kolegy v klubu KDU-ČSL, že Petr Pithart bude i v tomto období Senátu dobrým předsedou," uvedl Kaňa.

(iln), LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika