V Česku vznikly první pivní lázně

Pivní koupel, zábaly ze sladového květu, jako ozdravný nápoj speciální pivo - to vše pod dohledem odborníků. Ačkoliv to vypadá jako sen, poskytování těchto lázeňských procedur se stalo skutečností. V Chodové Plané na Tachovsku v areálu zdejšího pivovaru zahájily provoz první Pivní lázně v Čechách.

"Chtěli bychom využít potenciálu, který místní lokalita nabízí, a poskytnout odpočinek celému tělu - uvolnění svalů, prohřátí kloubů, ozdravnou kůru pro pleť a vlasy. Látky, které ke procedurám využíváme, prokazatelně zlepšují obranyschopnost těla," vysvětlil spolumajitel rodinného pivovaru Jiří Plevka mladší.

Pravá pivní lázeň probíhá v rehabilitační vaně a je připravena z vody, minerální vody Il-sano, která zde vyvěrá, a to v poměru jedna ku jedné.

"Hlavní přísadou koupele o teplotě 34 stupňů je tmavé Koupelové pivo vyráběné tradiční metodou podle chráněné originální receptury," prozradil Plevka.

Při vstupu hosta do lázně je její hladina pokryta charakteristickou pivní pěnou karamelové barvy a prostor je aromatizován vůní čerstvě uvařeného tmavého piva.

"Host je optimálně ponořen do lázně o obsahu 55 litrů, která je doplněna dávkou živých kultur pivovarských kvasnic a směsí sušených drcených bylin a chmele," popisuje balneolog Roman Vokatý.

Koupele mají širokou škálu blahodárných účinků - příznivá teplota způsobí mírné postupné zvýšení srdeční činnosti a aktivaci krevního oběhu v celé cévní soustavě. Zároveň prohřeje pokožku a uvolní póry, kterými se při mírném pocení odplavují škodlivé látky z podkoží.

"Směs bylin působí jako očistný peeling, pivní kvasnice předávají pokožce celou řadu vitamínů B, proteiny, sacharidy a přispívají k její celkové regeneraci," doplnil Vokatý.

Pro zvýšení účinku koupele je hostům doporučována sklenice jedinečného nepasterovaného Skalního ležáku obsahující živé kultury kvasnic, které příznivě působí na trávicí trakt. Doba pobytu v lázni je dvacet minut. "Po koupeli čeká klienta zábal - prostěradlo a deka z ovčího rouna. Zklidnění trvá zhruba pětadvacet minut," doplnil balneolog. Lázně najednou pojmou sedm zákazníků v koupelích a stejný počet na lehátkách. Cena procedury je stanovena na 550 korun.

Provozovatelé Pivních lázní počítají s tím, že zpočátku bude zájem spíše o víkendové pobyty. Využít přitom mohou i další nabídky zdejšího regionu - turistické nebo cyklistické stezky, golfové hřiště nebo kulturní program v nedalekých Mariánských Lázních.

"V budoucnu bychom chtěli v nabídce léčebných produktů pokračovat. Vznikají také první kosmetické prostředky," dodává Jiří Plevka mladší.

(hos), MF DNES

obsah | Česká republika