Vzácný poklad objevil pro Čechy Američan

Na stopu jednoho z nejvzácnějšíc h českých pokladů, který je od 4. 3. 2002 k vidění v trezorové místnosti Zámku Bečov na Karlovarsku, přivedla kdysi československé kriminalisty náhoda. Příběh objevu zlatem, stříbrem a pěti sty drahokamy zdobené truhlice s ostatky v Česku dosud prakticky neznámého kněze a mučedníka svatého Maura začal před osmnácti lety. Do té doby nikdo z památkářů netušil, že je v České republice zakopaná památka z třináctého století, kterou odborníci považují za druhý nejvýznačnější historický skvost po korunovačních klenotech. Na vzácné tajemství upozornil tehdejší úřady občan Spojených států. "Americký podnikatel nabídl v roce 1984 na československém velvyslanectví ve Vídni neobvyklý obchod. On prý zaplatí čtvrt milionu dolarů za legální vyzvednutí a odvezení věci, která u nás stejně nikomu nechybí," vzpomíná na počátek pátrání po relikviáři svatého Maura ze 13. století kriminalista František Maryška.

Američan tehdy říkal, že Češi nic nenajdou, protože nevědí, o jakou ukrytou věc z druhé světové války jde a kde mají hledat. Proto nemohou nic ztratit. Zatímco tehdejší ministerstvo zahraničí připravovalo smlouvu mezi americkým obchodníkem a státem, o transakci ze začala zajímat komunistická federální kriminální ústředna. Proč, to už po letech nikdo přesně neví. I když si Američan myslel, že o pokladu nic neřekl, kriminalisté trpělivě naslouchali jeho útržkovitym zmínkám. Postupně se dozvídali, že jde o předmět velikosti konferenčního stolku, který je zakopaný v okruhu 150 kilometrů od Norimberka. "Po devíti měsících hledání, těsně před podpisem kupní smlouvy, se kriminalistům podařilo vykopat zlatnický skvost nedozírné hodnoty v hradní kapli," vzpomíná na 5. listopad roku 1985 František Maryška.

Relikviář zakopal před obsazením zámku v Bečově nacisty majitel zámku, vévoda Beaufort. Jeho rod jej koupil v roce 1838 v Belgii. Potomci šlechtického rodu prchli z Československé republiky po válce kvůli obvinění ze spolupráce s nacisty a jejich majetek poté zabavily tehdejší státní úřady.

Nákladem dvaceti milionů korun restaurovaný relikviář byl o tomto víkendu představen veřejnosti vůbec poprvé.

VLADIMÍR ZEDNÍK, MF DNES

obsah | Česká republika