Poláci jedou vyslýchat Grosse a jeho ministry

Polští vyšetřovatelé přijedou příští týden do Česka a začnou vyslýchat všechny české ministry Grossovy a Špidlovy vlády, kteří před dvěma lety spolurozhodovali o privatizaci petrochemického gigantu Unipetrol. Zvláštní vyšetřovací tým z Krakova se snaží rozplést případ, ve kterém jde o podezření z téměř miliardového úplatku, ale také ze zmanipulování celé privatizace Unipetrolu.

Jde o naprosto výjimečnou situaci. Je to snad poprvé, kdy do Česka dorazí cizí prokuratura a bude vyslýchat téměř celou vládu.

"Výslechy začnou příští týden. Naše policie zajišťuje polské straně jen zázemí. Jinak je to jejich vlastní vyšetřování," řekl šéf protikorupční policie Miloslav Brych.

Do Prahy přicestují tři lidé: jeden vyšetřující prokurátor, jeho asistent a také jejich tlumočník. Krakovská prokuratura chce vyslechnout hlavně expremiéra Stanislava Grosse a bývalé ministry financí a průmyslu Bohuslava Sobotku a Milana Urbana.

Na seznamu pozvaných je například i exministr zemědělství Jaroslav Palas a podle všeho i expremiér Jiří Paroubek. Krakovská prokuratura tu bude asi čtrnáct dní.

Zatímco česká policie se případu, který propukl už loni v létě, dosud příliš nevěnovala, daleko hlubší a intenzivnější pátrání vede zvláštní tým v Polsku.

U našich severních sousedů se o případ zajímají proto, že český petrochemický podnik Unipetrol získal před dvěma lety v privatizaci polský koncern PKN Orlen.

Po roce vyšetřování se polští vyšetřovatelé rozhodli, že některá fakta budou muset zjistit přímo v Česku - od osob, které se na privatizaci podílely. Polský tým bude mít k dispozici jednoho detektiva z protikorupční policie. Ten jim v rámci právní pomoci musí zajistit předvolání svědků a zabezpečit i zvláštní místnost, kde budou politici vyslýcháni. "Nemám svolení k tomu cokoli říkat," řekl detektiv Gezja Rakaš.

Politici budou u výslechů vystupovat zatím jako svědci. Kdyby - čistě hypoteticky - získala polská prokuratura poznatky o trestné činnosti českého politika, musela by je předat k vyšetřování české policii.

Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban byl informací o příjezdu polské prokuratury zaskočen. "Nevím o tom vůbec nic. Nevím o tom, že sem jedou Poláci, ani o tom, že bych měl být předvolaný," řekl Urban.

A na otázku, zda ho to překvapuje, odpověděl: "Je mi to jedno. Já jsem říkal vždy, že na té privatizaci není nic ke zpochybnění. A toto mé prohlášení platí stále," dodal Urban.

Polská prokuratura nechce svou misi v Praze příliš komentovat. "Případ Unipetrol vede apelační prokuratura v Krakově a její speciální oddělení pro záležitosti organizované trestné činnosti. To je vše, co vám mohu říct," uvedl polský prokurátor Jerzy Balicki.

V Polsku se otazníkům kolem PKN Orlen (tzv. Orlengate) věnují desítky prokurátorů a případ je rozdělen na mnoho jednotlivých kauz. Zpočátku se vyšetřovalo "jen" spojení některých manažerů PKN Orlen s "ropnou mafií", která kšeftovala s naftou, ale neplatila daně.

Policisté postupně rozkrývali i další podvody a kromě jiného získali svědky přímo z někdejšího vedení PKN Orlen, kteří promluvili o zmanipulování privatizace českého Unipetrolu.

"Úplatek byl 42 milionů eur"

Tímto důležitým mužem je bývalý člen vedení PKN Orlen Krysztof Kluzek. Ten vypověděl, že už dlouho dopředu vědělo vedení PKN o tom, jakou cenu nabídnou v privatizaci jejich konkurenti, a že jim tyto informace zajistil šéf podniku Agrofert Andrej Babiš, jehož blízkým kontaktem ve vládě byl právě expremiér Stanislav Gross. Bývalé vedení PKN Orlen pak s Agrofertem uzavřelo dohodu, že pokud v české privatizaci PKN Orlen zvítězí, prodají výhodně Agrofertu pět lukrativních chemických továren patřících Unipetrolu.

"Šéf Agrofertu Babiš už tehdy věděl díky svým dobrým vztahům s vládou, že Orlen bude vítěz," řekl Kluzek již před rokem. Babiš to popřel a na Kluzeka podal trestní oznámení.

Kluzek však při výslechu policistům sdělil i to, že za privatizaci byl rozdělen úplatek ve výši 42 milionů eur. To mu pak prý potvrdil i jeden z lobbistů, který se při privatizaci pohyboval v Česku - podnikatel Jacek Spyra. Ten pracoval pro Babišovu konkurenci: firmu Seta Invest ze skupiny ústecké Setuzy. (Agrofert a Seta Invest spolu bojovaly o přízeň u PKN Orlen.) "Spyra mi řekl, že peníze byly poukázány oběma stranám - české i polské. Každá strana měla dostat 21 milionů eur," řekl Kluzek.

Rozhovor se Spyrou si tajně nahrál a předal prokuratuře v Krakově. Spyra podle něho o úplatku věděl, protože takový scénář byl připraven od samého začátku. Jinými slovy řečeno: úplatek se dát musel, i kdyby pro PKN Orlen pracoval na české straně Agrofert nebo Seta Invest.

JAROSLAV KMENTA, MF DNES

obsah | Česká republika