Rukují poslední branci v dějinách ČR

Povinná základní vojenská služba se stává minulostí. Žádné odvody, žádné modré knížky. V úterý by mělo posledních více než 1000 mladíků projít branami kasáren a nastoupit k výkonu vojenské povinnosti. Čeká je devět měsíců života v zeleném mundúru společně s dalšími 1800 muži, kteří nastoupili jako poslední na celý rok letos v lednu.

V kasárnách by měli pobýt do posledního prosince, ale armáda počítá, že je ze služby propustí již dva dny před Štědrým dnem. Od prvního ledna 2005 by měla být česká armáda již plně profesionální. Ministerstvo obrany podle mluvčího Ladislava Štichy předpokládá, že branci se dnes dostaví v požadovaném množství. Pokud by se vojně vyhnuli a nepředložili řádnou omluvu, hrozí jim až tři roky odnětí svobody. V lednu nastoupilo na základní či náhradní vojenskou službu 86 procent povolaných, zbytek získal odklad.

Končí i civilka

Z důvodů zrušení základní vojenské služby ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo do konce roku ukončit i civilní službu. Právu to sdělila mluvčí Kateřina Prejdová. Civilkáři, kteří v nemocnicích a sociálních zařízeních nyní slouží, by měli jako poslední záklaďáci opustit svá pracoviště 22. prosince.

V návrhu se počítá také s tím, že nevykonaná civilní služba nebo její část bude prominuta. Ministerstvo doporučuje pověřeným obcím, aby od července 2004 mladé muže k výkonu civilní služby už nepovolávaly. Na civilce je nyní 10 526 mladých mužů a na povolání čeká 31 581.

"Organizace, ve kterých civilkáři působí, se budou muset s jejich odchodem vypořádat samy," uvedla Prejdová. Ministerstvo práce se zabývá úvahou, že by odešlé civilkáře mohli nahradit například absolventi škol a nezaměstnaní.

(dan), PRÁVO

obsah | Česká republika