Lidovci prohráli boj o zákaz potratů

Lidovci a občanský demokrat Petr Pleva v úterý neuspěli se snahou postavit umělé přerušení těhotenství mimo zákon. Ze 170 přítomných poslanců se pro zamítnutí návrhu zákona vyslovilo 134 zákonodárců. Proti bylo 23 poslanců.

Krátce po hlasování vystoupil šéf lidovců Miroslav Kalousek s tím, že chtěl poslancům pouze sdělit, že nebyl přihlášen. "Nevšiml jsem si, že nejsem přihlášen. Pro stenozáznam jsem chtěl proto uvést, že bych hlasoval proti zamítnutí," uvedl. Sněmovna jej za to odměnila zahučením. "Omlouvám se, jestli jsem vás svým vystoupením pohoršil," dodal Kalousek.

Souboj mezi zastánci a odpůrci potratů začal ve Sněmovně již minulý pátek. Lidovci v návrhu zákona počítali s tím, že by lékař, který potrat provede, šel až na pět let za mříže anebo by ho zbavili praxe. Podle navrhovatelů je současný zákon, který umožňuje potrat do 12. týdne těhotenství a pak ještě po stejnou dobu v případě ohrožení zdravého vývoje plodu, v rozporu s ústavou.

"Zakázat potraty tím, že budu kriminalizovat lékaře je středověk, neuvěřitelné tmářství a totalita. Ti poslanci vůbec netuší, co dělají. Buď to dělají z fanatismu, nebo se chtějí zviditelnit," řekl Právu před časem prezident České lékařské komory David Rath. Proti návrhu se loni v červenci postavila i vláda.

Počet potratů rok od roku klesá. Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu se k umělému přerušení těhotenství loni rozhodlo 42 304 žen, zatímco v roce 2002 jich bylo 43 743.

NOVINKY

obsah | Česká republika