Záplavy z ČR odcházejí, hladiny hned tak neklesnou

Hladina Labe v Ústí podle vodohospodářů v noci na úterý kulminovala a pozvolna klesá. Předpověď počasí ale hlásí na středu další intenzivní déšť, který by mohl pokles hladiny výrazně zpomalit. Meteorologové ovšem nepředpokládají, že by řeka mohla začít opět stoupat. Na jižní Moravě se situace zlepšila, obří jezera ohrožující obce na Břeclavsku ustoupila a na řece Jevišovce už platí pouze první povodňový stupeň.

Obyvatelé Ústí nad Labem si po několika dnech napětí mohou oddechnout. Hladina Labe tam už s největší pravděpodobností dosáhla svého maxima na 885 centimetrech a začala zvolna klesat. Návrat hladiny z téměř devíti metrů k obvyklým dvěma metrům ale může trvat celé týdny. Sníh na horách stále taje a meteorologové navíc na středu hlásí další vydatné deště.

Bez ohledu na pozvolný pokles komplikuje i nadále rozbouřené Labe dopravu nejen v Ústí, ale i v Děčíně a v Litoměřicích. Po pondělním kolapsu automobilové dopravy vyhradil ústecký magistrát na některých místech jízdní pruhy jen pro MHD, hasiče a sanitky. Ústecký primátor Petr Gandalovič (ODS) dokonce uvažoval o uzavření centra pro osobní vozy, nakonec jen opakovaně apeloval na řidiče, aby zbytečně nevyjížděli a raději použili MHD. Na Děčínsku zůstává pod vodou celé Hřensko. V dalších obcích je omezená doprava. V Děčíně je uzavřeno Labské nábřeží. V Litoměřicích je v provozu stále Tyršův most i silnice směrem na Terezín.

Své domovy kvůli záplavám opustilo v Ústeckém kraji celkem asi 1000 lidí. V obcích a městech podél Labe platí stav nebezpečí, který umožňuje starostům přivolat na pomoc armádu nebo nařídit evakuaci. Výroba stojí v ústecké Setuze, lovosické Lovochemii a sousedním podniku Glanzstofft Bohemia.

Obří jezera na Břeclavsku ustoupila, stoupat má však Morava

Na jižní Moravě se situace zlepšuje. Obří jezera, která vznikla nad novomlýnskými nádržemi spojením rozvodněných řek Dyje a Jevišovky, už ustoupila a přestala bezprostředně ohrožovat obce na Břeclavsku. Na řece Jevišovce už platí jen první stupeň povodňové aktivity.

Přestože prognóza je v oblasti optimistická, už teď je jasné, že povodně napáchaly obrovské škody. Obec Jevišovka hodlá podat žalobu na Povodí Moravy, které podle starosty Michala Vaga nepředešlo protržení železničního náspu.

"Podáme žalobu na Povodí Moravy. Obci vznikly značné škody na pozemcích, jen na pronájmech půdy ztratíme sedm set tisíc korun. Nemuselo se to stát, kdyby postupovali jinak," řekl starosta Vago.

Vzestup hladiny však vodohospodáři očekávají na řece Moravě. Řeka by mohla ohrozit oblast mezi Hodonínem a Lanžhotem na Břeclavsku. Nejzranitelnějším místem je hráz tři kilometry pod Hodonínem. Pokud by se protrhla, voda by zalila šest obcí tvořící na Moravském Slovácku oblast Podluží. Řeka už v minulých dnech narušila hráz u Mikulčic, vojáci ji tehdy za značného úsilí zase zpevnili.

Na Olomoucku už Morava klesá

V Olomouckém kraji platí stav ohrožení už jen na dvou místech řeky Moravy. Třetí povodňový stupeň hlásí vodohospodáři v Olomouci a Moravičanech. Hladina však na všech tocích klesá. "Už se to v Olomouckém kraji zklidňuje, na všech úsecích toku voda klesá. v Olomouci je nyní hladina na 484 centimetrech, je to pokles o deset centimetrů," uvedl Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy.

Voda sice klesá, Kurfürst ale potvrzuje, že bude trvat dlouho, než se dostane na svou běžnou úroveň. "Řeka je dotována tajícím sněhem, v pondělí panovaly navíc vysoké teploty. Doufejme, že po ohlašovaných středečních srážkách to již toky v korytech pojmou," uvedl vodohospodář.

Povodňová vlna, která v neděli zaplavila olomoucké čtvrti Chomoutov a Černovír, způsobila problémy i obcím na jihu Olomouckého kraje. "Povodňová vlna v pondělí doplula do oblasti Tovačovska, kde situaci komplikoval ještě místní tok Loučka," dodal Kurfürst.

Podle odborníků bude Morava v krajském městě Olomouci dosahovat stavu ohrožení ještě několik dní. Do snížení povodňového stupně jí totiž chybí více než půl metru.

Labe dosáhlo vrcholu i na Mělnicku

Také ve Středočeském kraji hladiny rozbouřených řek velmi zvolna klesají. Dobrou zprávou pro obyvatele obcí a měst poblíž soutoku Labe a Vltavy je kulminace Labe v Mělníku, kde ráno naměřili 720 centimetrů. Podle vedoucího městského odboru životního prostředí v Mělníku Ctirada Mikeše může ještě Labe kolísat, ale nemělo by už přesáhnout 730 centimetrů, tedy úroveň desetileté vody. Při ničivé povodni v roce 2002 vystoupalo Labe v Mělníku na 1075 centimetrů.

"Jsem optimista, protože srážky, které byly na horách, nás teď neohrozí, projevily by se za tři až čtyři dny," dodal Mikeš. Těsně pod hranicí sedmi metrů se podle něj bude řeka držet ještě týden. Víc než na Labi bude ale podle něj záležet na Vltavě, která se do něj u Mělníka vlévá.

Voda klesla také v Hoříně nedaleko soutoku Labe a Vltavy. Obec před velkou vodou zachránila téměř čtyřsetmetrová hráz, kterou místní obyvatelé společně s hasiči a vojáky vybudovali svépomocí. Kromě Mělníka a Brandýsa na Labem platí ve středních Čechách třetí povodňový stupeň ještě na Sázavě v Nespekách a na Želivce v Souticích.

Sirény se zkoušet nebudou

Ministr vnitra František Bublan rozhodl o zrušení zítřejší zkoušky sirén, která se jinak koná pravidelně každou první středu v měsíci ve 12 hodin. Zkušební akustický signál by podle ministra mohl mezi občany v oblastech zasažených povodněmi vzbudit paniku.

(fia), NOVINKY, ČTK

obsah | Česká republika