USA pozvaly Česko na jednání irácké opozice v Kurdistánu

Česko se chystá vyslat svého pozorovatele na schůzku irácké opozice, která by měla proběhnout v polovině února v severoiráckém Saláhuddínu, ležícím od roku 1991 mimo dosah bagdádské vlády.

Právu to včera potvrdil náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra s tím, že Česko bylo na rozhovory pozváno Spojenými státy. "Ještě to není pohromadě - ani termín, ani účast," upozornil Vondra. "Byli jsme pozváni," dodal k chystané cestě do severního Iráku. Na otázku, kdo ČR do Iráku pozval, náměstek odpověděl: "Američané."

Zástupce v Praze o tom nic neví

Reprezentant jediné irácké opoziční skupiny působící oficiálně v Praze Muvafak Fattúhí z Iráckého národního Kongresu (INC) včera Právu řekl, že o české účasti nic neví. Podle Vondry by česká účast měla být na "odborné" (tedy nikoli politické) úrovni. Na dotaz, zda by se mohlo jednat např. o ředitelku blízkovýchodního odboru MZV Evu Filipiovou, která hovoří arabsky a působila i jako velvyslankyně v Bagdádu, náměstek řekl, že půjde o zastoupení na nižší úrovni. Podle neupřesněných diplomatických pramenů ČTK by ČR mohla na rozhovorech "poskytovat zkušenosti z přechodu od totalitního režimu k demokracii"

. Zdroj Práva uvedl, že "je užitečné mít z první ruky informace, co se na takovém setkání děje". Filipiová včera na dotaz Práva odmítla jakkoliv záležitost komentovat a omezila se pouze na slova: "Je taková úvaha." Podle informací Práva měla být celá věc kvůli vnitropolitické situaci ČR připravena zcela diskrétně.

Vondra o ní ale sám hovořil minulý čtvrtek pro ČTK. "Nebylo by to poprvé ani naposledy, že se jedná s opozicí země, s níž máme diplomatické vztahy," řekl včera Právu k otázce, zda chystaný krok nemůže poškodit už tak napjaté vztahy mezi Prahou a Bagdádem. V Saláhuddínu by se měl setkat 65členný výbor pro přípravu přechodného období po očekávaném pádu irácké vlády, který vzešel z prosincové schůzky v Londýně. Jádrem této skupiny jsou zástupci INC, Demokratické strany Kurdistánu (PDK), Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK), Nejvyšší rady islámské revoluce v Iráku (SCIRI), Hnutí za konstituční monarchii a Irácké národní dohody (INA), tedy organizací, jež mají základny buďto v autonomním iráckém Kurdistánu, anebo v zahraničí.

Z vlivných opozičních skupin tuto strukturu bojkotuje Irácká komunistická strana a muslimská fundamentalistická organizace Da´awa, jimž vadí rozhodující vliv, který v ní uplatňují USA. Původně se měl přípravný výbor sejít už v polovině ledna, nakonec se tak ale nestalo kvůli rozporům mezi jednotlivými aktéry - části z nich například vadilo, že jednání má probíhat v Saláhuddínu, který je sídlem vlivné PDK. Opozice navíc údajně nebyla spokojena s bezpečnostními opatřeními, za něž se Američané hodlali zaručit. Pokud totiž k rozhovorům dojde na předpokládané úrovni, sejde se na nich největší koncentrace opozičních představitelů na irácké půdě v historii.

Když během konfliktu mezi PDK a PUK v polovině 90. let první zmíněná strana pozvala do Kurdistánu irácké oddíly, za jejich bleskové obsazení Arbílu, ležícího půl hodiny jízdy od Saláhuddínu, zaplatily životem desítky opozičních aktivistů.

BŘETISLAV TUREČEK, PRÁVO

obsah | Slovenská republika