Praha je nejbohatší město Východu

Nejlépe se ze všech hlavních měst postkomunistické střední a východní Evropy žije v Praze. Aspoň podle kupní síly, která ukazuje, kolik si za svůj čistý příjem mohou lidé koupit zboží a služeb. Vyplývá to ze studie švýcarské banky UBS, která porovnávala příjmy a ceny zboží v sedmdesáti městech po celém světě.

Při svém výzkumu banka shromáždila a analyzovala více než 35 tisíc dat. Praha skončila ve výzkumu čtyřiačtyřicátá, o jedno místo před slovinskou Lublaní. Za těmito městy následuje Budapešť (48. místo), Bratislava (53.) aVaršava (56.).

Pražané jsou na tom nejlépe mezi zeměmi, které příští rok vstoupí do Evropské unie (EU), přesto si mohou koupit jen třetinu zboží a služeb v porovnání s obyvateli nejbohatšího Curychu. Velké rozdíly ale panují nejen při srovnání životní úrovně v hlavních zemích kandidátských států na vstup do Evropské unie (EU), ale i mezi jednotlivými středoevropskými a východoevropskými státy.

"Například Sofie a Bukurešť jsou 30 až 40 procent pod současným minimem EU. Na druhou stranu Lublaň šlape na paty Lisabonu, Římu a Aténám, co se týká kupní síly příjmů," komentuje rozdíly mezi jednotlivými zeměmi výzkum. I Lublaň ale zaostává za hlavním městem České republiky.

Co má vliv na vysoké umístění Prahy?

Soustřeďují se zde centrální úřady, nadnárodní firmy a centra velkých bank a pojišťoven, které platí výrazně více, než je průměr v České republice. Praha díky tomu figuruje mezi nejbohatšími regiony v celé EU. "Praha funguje u mnoha nadnárodních firem jako určitý most mezi Západem a Východem. Tím se příjmová hladina trošku zvedá," říká výkonný ředitel poradenské firmy Mercer Human Resource Consulting Martin Mácha.

Podle něj jsou na tom velmi dobře ve srovnání s ostatními postkomunistickými středoevropskými zeměmi pracovníci na vyšších pozicích a méně kvalifikovaní zaměstnanci. Hůře je na tom však střední management. Velký podíl na vysoké kupní síle Pražanů mají ceny zboží a služeb v Praze. Pražané totiž vydělávají méně než obyvatelé slovinského hlavního města, ale tuto nevýhodu víc než dostatečně kompenzují nízké ceny.

"Česká republika je oproti Slovinsku o třetinu levnější," uvádí ekonom Patria Online David Marek. To potvrzují i výsledky studie. Praha skončila v cenovém žebříčku až na šedesátém místě ze sledovaných sedmdesáti měst. "Konkurenční tlak drží ceny na adekvátní úrovni v porovnání se zeměmi střední a východní Evropy," dodává Mácha.

Levné restaurace

Česká metropole patří podle studie mezi nejlevnější města na světě, co se týká možnosti povečeřet v restauracích. Steak se zeleninou a dezertem vyjde v Praze na deset dolarů. Podobně levně lze povečeřet v Bukurešti, pákistánském Karáčí, indické Bombaji a argentinském Buenos Aires. Cenová výhodnost Prahy ale nekončí restauracemi.

Levné jsou v porovnání s ostatními městy i náklady na jednu noc pro dva lidi v prvotřídním hotelu, návštěva kina či kupříkladu městská doprava. "Nejlevnější místa na krátký výlet jsou Karáčí (150 USD), Praha (270 USD) a Kuala Lumpur (230 USD)," uvádí studie. Krátký pobyt v českém hlavním městě je třikrát levnější než v nejdražším Londýně, kde vyjde na 900 dolarů.

VLADAN GALLISTL

obsah | Česká republika