Předsednictví v Unii přijde Česko na dvě miliardy

Minimálně s 1,8 miliardy korun musí počítat Česko na léta 2007 až 2008 v přípravě na předsednictví Evropské rady (ER). To se stane jen za předpokladu, že bude přijata euroústava. V materiálu pro dnešní jednání vlády to píše ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Předsednictví v týmu spolu s Francií a Švédskem má ČR vykonávat od července 2008 do prosince 2009, přičemž v první polovině druhého roku ponese hlavní odpovědnost.

Svoboda upozorňuje, že předsednictví ER klade také velké organizační a personální nároky na celou státní správu. Veškeré zúčastněné osoby, tedy členové vlády, vyšší státní úředníci, ale i širší personál - včetně bezpečnostních složek - musí projít adekvátní přípravou.

Jde hlavně o jazyky, vedle angličtiny se počítá s francouzštinou, a o zdokonalování při vedení jednání, přípravě dokumentů či v mediální práci.

Přechodně bude muset být posíleno stálé zastoupení v Bruselu, a to až o 40 diplomatů a 20 provozních pracovníků, i velvyslanectví v unijních zemích, především v Paříži a Stockholmu, a rovněž v OSN. Svoboda předpokládá vytvoření dvou koordinačních týmů celkem se čtyřicítkou osob. Povede je vládní zmocněnec.

(gö), PRÁVO

obsah | Česká republika