Vede ODS, vyhrála by však Čtyřkoalice

Pokud by se v září konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrála by je podle průzkumu agentury STEM ODS před ČSSD a KSČM. Za nimi by se umístila čtyřkoalice jako celek, které by svůj hlas věnovalo 10,2 procenta voličů.. Při sečtení hodnocení jejích jednotlivých stran, tedy KDU- ČSL, Unie svobody, DEU a ODA, s volebními preferencemi čtyřkoalice jako celku, bychom ovšem dostali úplně jiný a zřejmě relevantnější obrázek - tento politický blok by se ocitl v čele volebních preferencí se ziskem 23,6 procenta hlasů. Občanští demokraté by získali 22,4 procenta, sociální demokraté 19,4 procenta a komunisté 13,9 procenta hlasů oprávněných voličů.

Pro jednotlivé politické strany tohoto koaličního seskupení by lidé hlasovali takto: Nejvíce hlasů by dostali lidovci se ziskem 7,8 procenta, následováni unionisty s 5,1 procenta hlasů. Volební výsledek dvou nejmenších stran v bloku, DEU a ODA, by nepřesáhl jedno procento získaných hlasů.

Zhruba deset procent lidí z celkového počtu 1620 dotazovaných ve dnech od 3. do 9. září pracovníkům agentury STEM odpovědělo, že neví, jakou politickou stranu by nyní zvolili. Žádnou stranu by nevolilo 7,8 procenta respondentů.

Ostatní politické strany, například SPR-RSČ a Strana za životní jistoty, by podle STEM nezískaly více než 0,5 procenta hlasů. Nově zakládané strany nebyly do průzkumu zahrnuty.

(lw)

obsah | Česká republika