Bobři se rychle množí, přijdou o ochranu

Bobr, na kterého si stěžují zejména lesníci na jižní Moravě, již nebude kriticky ohroženým živočichem. Jeho ochranu sníží vyhláška, která začne platit nejpozději do dvou měsíců. Navrhli to dokonce sami přírodovědci. Přírodovědci tak chtějí předejít tomu, aby bobry kvůli škodám, které způsobují v lese, začali lidé nekontrolovatelně vybíjet.

"Máme strach, že kdyby přísná ochrana bobra trvala ještě pět deset let, nevraživost vůči němu by vyústila v jeho likvidaci. Lidé, kterým škodí, by mohli vzít právo do svých rukou a stále častěji bychom narazili na upytlačené bobry. Tomu chceme předejít," vysvětlil Vlastimil Kostkan z Univerzity Palackého v Olomouci. "Bobr bude v novele vyhlášky přeřazen do kategorie silně ohrožených živočichů," potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí Karolína Šůlová.

Přírodovědci však chtějí jít o krok dál a zařadit bobra do ještě nižší kategorie ochrany - mezi ohrožené druhy. "To by však musela schválit Evropská komise, což by mohlo trvat i několik let," uvedl Vlastimil Kostkan. "O tom, jestli budeme s Unií vyjednávat o snížení ochrany bobra, ještě není rozhodnuto, zatím se o tom jen diskutuje," řekla mluvčí ministerstva.

Nová vyhláška potěší především lesníky. "Za to, aby se bobr přestal chránit, bojujeme již pět let. Jen v našem polesí napáchá škody za jeden a půl milionu korun ročně. Za zimu nám zlikviduje i dva hektary nové výsadby dubů," řekl vedoucí polesí na soutoku Dyje a Moravy Jiří Švirga.

"Alespoň u nás by se bobři měli brát jako ostatní zvěř a měly by se stanovovat jeho normované stavy, jako například u zajíců nebo srnčí zvěře," dodal.

Podle Zdeňka Víchy, vedoucího lesního závodu v Židlochovicích, jim už stát za škody způsobené bobry zaplatil čtyři miliony korun. Největší problémy s nimi mají v okolí Tvrdonic, Valtic a Lanžhotu.

HELENA VACULOVÁ, MF DNES

obsah | Česká republika