Prezidentem je Václav Klaus

Česká republika má prezidenta. Hlavou státu se stal Václav Klaus. Podle oficiálních výsledků získal 28. února podvečer ve třetím kole třetí volby 142 hlasů, to znamená o jeden hlas více, než potřeboval ke zvolení. Koaličního kandidáta Jana Sokola zradila neshoda vládních stran.

Jednašedesátiletý čestný předseda ODS se ujme úřadu 7. března, kdy na společné schůzi obou komor složí prezidentský slib.

Do té doby se chce seznámit s prostředím Pražského hradu a přivést si spolupracovníky. "Žádné kroky s velkým K zatím neplánuji," prozradil na první tiskové konferenci v roli prezidenta.

Na otázku, zda mu nevadí, že ho na Hrad postrčili i komunisté, odpověděl, že nezná složení hlasů. "Parlament je ale legitimní a demokratický," ujistil.

Ve třetím, rozhodujícím kole, získal Klaus 142 hlasů. Sokolovi dalo hlas 124 zákonodárců.

"Děkuji všem 142 zákonodárcům, že mě zvolili," uvedl Václav Klaus ve svém projevu po oznámení oficiálních výsledků. "Děkuji všem, kteří mi dodávali elán. Děkuji také své manželce, která mě podporovala, a která také dorazila sem do sálu," dodal Klaus a následoval potlesk. "Mohu všechny ubezpečit, že zůstávám stát oběma nohama na zemi, a že se nebudu vznášet někde v oblacích, což by byla nebetyčná chyba. Opravdu všem moc ještě jednou děkuji," zakončil svůj projev nový prezident.

Uvolněný poslanecký post po Václavu Klausovi převezme padesátiletý Aleš Rozehnal z Prahy-Radotína. Se známým právníkem, který se rozešel se šéfem televize Nova, má jen shodné jméno.

Gratulace přicházejí ze všech stran

Svému soupeři přišel poblahopřát Jan Sokol. "Nic zlého necítím, byl to čestný boj. Přeji téhle zemi vše dobré pod jeho vedením," prohlásil.

"Jsem velmi ráda a gratuluji svému muži i všem, kteří si ho přáli za prezidenta," řekla nová první dáma, Lívia Klausová, pocházející ze Slovenska.

Mnoho zdaru popřál i bývalý prezident Václav Havel. "Blahopřeji vítězi prezidentských voleb a přeji mu při výkonu prezidentské funkce mnoho zdaru," vzkázal po svém tajemníkovi Jakubu Hladíkovi z dovolené v zahraničí. "Pokud bude pozván, rád se Havel zúčastní inaugurace."

Ještě před oficiálním oznámením výsledků poslední volby proběhl premiér Vladimír Špidla bez zastavení hloučkem novinářů. Na otázku, zda po neúspěchu vládní koalice rezignuje na svou funkci odpověděl: "Ne, na vládu to nebude mít žádný vliv."

"Hlava státu byla zvolena, jdu jí pogratulovat," dodal.

Klaus jednal na poslední chvíli s komunisty

Václav Klaus ještě před volbou navštívil komunisty, kteří si vyžádali přestávku, a jednal s nimi asi tři minuty. "Pan Klaus se k nám přišel jen připomenout," řekl o schůzce předseda KSČM Miroslav Grebeníček. Druhý prezidentský kandidát Jan Sokol ani premiér Vladimír Špidla neprojevili podle něj o schůzku zájem.

Sokol: Potřebujeme vzdělanou mládež

Před začátkem volby vystoupili oba kandidáti s projevy. Podle Sokola ustupuje společnost od charismatického období k institucionální demokracii. "Přechod už začal a potřebuje lidi schopné naslouchat jiným názorům," řekl kandidát vládní koalice. "Prezident nesmí ovlivňovat výsledky voleb. Musí dohlížet na jejich vítěze, aby dobře vládl. Rozhodování však patří vládě, nikoli prezidentovi." Udílení prezidentských milostí je podle něj jen výjimečné opatření a bude-li zvolen, zasadí se, aby jich bylo co nejmíň. Při jmenování do funkcí hodlá naslouchat názorům odborníků. "Nejsem od života odtržený akademik, jak si mě mnozí představují. Jsem křesťan, ale rozhodný odpůrce politického klerikalismu. Zastávám názor, že církve by se měly od státu oddělit," vzkázal zákonodárcům. "Zahraniční politika pro nás bude stále významnější. Musí být pro naše partnery čitelná a předsvědčivá. Není v ní místo pro sólové kroky. Prioritou je pro mě evropská intergrace z důvodů politických a bezpečnostních. Nesmíme se ocitnout za plotem, ale vydobýt si příslušné postavení." Podle něj potřebuje společnost hlavně vzdělanou mládež. V závěru Sokol vzpomněl i odkazu prvního Československého prezidenta Tomáš G. Masaryka. "Nebát se a nekrást," citoval a slíbil, že se bude funkci věnovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Klaus přesvědčoval Zlatovláskou

Václav Klaus vystoupil před zákonodárci už potřetí. "Připadám si jak v pohádce, kdy musím plnit tři úkoly, které jsou stále náročnější," komentoval v projevu třetí volbu. "Zapomeňme na naše neproduktivní spory, vedené jako souboj pro či proti zastupitelské demokracii. Mělo by nám jít o tvůrčí soužití v právním rámci, který zaručuje prostor pro aktivitu státních i nestátních organizací," prohlásil. Vzpomněl i na slova prvorepublikového ministra financí Aloise Rašína: "Demokracie je odpovědnost, nesmíne žít na dluh, musíme se snažit sami a nestát s nataženou dlaní." Klaus připomněl, že tyto nepopulární myšlenky jsou stále aktuální. Jako pohádkově začal, tak i skončil. "Vím, že při své dnešní volbě máte nelehký úkol. Zmínkou o pohádce na začátku jsem měl na mysli Zlatovlásku. Kéž by dnes při volbě v sále létala ona pověstná zlatá muška, která by naznačila, koho volit. Život však není pohádka. Nechť se projeví vaše svobodná vůle," zakončil Klaus.

Cesta na Slovensko a inventura

Pojedu na Slovensko, prohlásil Václav Klaus v diskusním pořadu televize Nova. Odpověděl tak na otázku, kam povede jeho první zahraniční cesta, která se jako refrén několikrát ozvala od jeho pátečního zvolení prezidentem. Uvedl také, že Hrad čeká inventura.

Klaus také slíbil, že co nejdříve objede všech čtrnáct krajů v ČR a bude se snažit být více doma než v cizině. Nový prezident naznačil, že chystá "inventuru" v hradní kanceláři, což prý nemá být výhrůžka, ale chce, aby došlo k předání úřadu se vším všudy.

Nezakrýval také, že do funkce kancléře a mluvčího hodlá přivést jiné lidi, než jsou momentálně Ivo Mathé a Martin Krafl. "Předpokládám, že tu rozhodující funkci by mohl vykonávat můj dlouholetý kolega a spolupracovník, pan doktor Jiří Weigl," prohlásil Klaus v televizi Nova. Pětačtyřicetiletý Weigl byl šéfem Klausových poradců v době jeho premiérské funkce, dnes je mimo jiné ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku.

Klaus také odmítl nálepku euroskeptika, kterou připoměly četné ohlasy na jeho volbu ze zahraničí. Zopakoval, že se považuje za eurorealistu.

O amnestii nový prezident České republiky v souvislosti se svým zvolením neuvažuje. Václav Klaus se však o tomto tématu poradí na schůzce s ministrem spravedlnosti Pavlem Rychetským. "Amnestie mě opravdu nenapadla, myslím že to je věc, která pro mě není na pořadu dne," řekl Klaus v sobotu v Plzni. Rychetského se prezident zeptá, jestli má pocit, zda existuje skupina vězňů, u nichž by stálo za to uvažovat o případné amnestii.

Do Plzně čerstvě zvolený prezident přijel na zasedání výkonné rady ODS. Chtěl se rozloučit a poděkovat jejím členům. Čestný předseda občanských demokratů řekl, že je to naposled, co se zúčastnil nějakého schůzování ODS.

iDnes, MFDnes

obsah | Česká republika