Rodiny z Beslanu se přijedou léčit do Česka

Některé rodiny, jejichž členové zemřeli nebo byli zraněni při teroristickém útoku ve škole v severoosetském Beslanu, se přijedou léčit do České republiky. Rusko dnes prostřednictví českého velvyslanectví v Moskvě projevilo zájem o posttraumatické pobyty, které jim česká strana nabídla. Nabídku hodlá ale využít až po vyřešení naléhavých problémů v oblasti.

"Konkrétní zařízení pro umístění osetských dětí dosud nebylo určeno. Možností je více. V současné době se posuzují a vyhodnocují různé varianty, je tedy předčasné specifikovat místa, kde by se ozdravné pobyty měly uskutečnit," řekla Barbora Pláničková z ministerstva zahraničí.

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda před týdnem oznámil, že Česko nabídlo ruské straně třítýdenní psychoterapeutický pobyt v ČR nejméně pro stovku postižených dětí.

Konkrétní pomoc pro děti s posttraumatickými problémy nabídlo také hnutí Na vlastních nohou. Měsíční pobyt pro 30 dětí a jejich rodinných příslušníků by se měl uskutečnit v dětské psychiatrické léčebně v Opařenech na Táborsku. Primářka léčebny Iva Hodková dnes ale řekla, že zatím neví nic konkrétního a nikdo ji nekontaktoval.

Pomoc organizují také české humanitární organizace. Například Česká katolická charita chce stejně jako Člověk v tísni otevřít v Beslanu léčebná centra, která by děti i dospělí mohli navštěvovat. Lidem v Beslanu se rozhodla pomoci i humanitární organizace ADRA ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy. Humanitárním pracovníkům v Rusku, učitelům ve školách a sociálním pracovníkům dodá 5000 výtisků terénní příručky pro psychosociální pomoc v ruštině. Tuto brožuru získala ADRA od Ministerstva vnitra ČR pro případ nepředvídatelných katastrofickým událostí, jako byly například povodně v ČR v roce 2002. "V současné době probíhají jednání o vyslání dvou až tří odborníků, kteří by na místě proškolili místní sociální pracovníky v poskytování psychosociální pomoci," uvedla ADRA.

V beslanské škole ozbrojenci zadržovali předminulý týden na 1200 rukojmích, z nichž podle nejnovější bilance zahynulo 338 lidí, z toho přibližně polovina dětí. Dalších několik set lidí bylo zraněno. Severoosetské úřady uvádějí, že neidentifikováno zůstává 84 těl, z toho 54 dětských obětí. Zemřeli při operaci na jejich záchranu. Moskva z masakru viní Čečence. Do Ruska obětem teroristické operace v Beslanu vyslalo již čtrnáct zemí více než 187 tun léků a zdravotnického materiálu.

LIDOVKY

obsah | Česká republika