Pražské Příkopy jsou 18. nejdražší ulicí na světě

Pražská ulice Na Příkopě je 18. nejdražší obchodní ulicí na světě. Zájemci zaplatí za nájemné zhruba 57.000 korun za metr čtvereční ročně. Nejdražší ulicí světa je Pátá avenue v New Yorku. Vyplývá to ze studie poradenské firmy v oboru realit Cushman&Wakefield.

Oproti loňskému roku si Příkopy v konkurenci "pohoršily", ikdyž nájmy maloobchodních prostor stouply zhruba o pět procent a za poslední čtyři roky o 23 procent. Ve vídenské Kärtnerstrasse totiž nájmy rostly ještě více. "Tato čísla ukazují trvalý nárůst poptávky mezinárodních i domácích značek po maloobchodních prostorách v centru Prahy," uvedl Martin Žížala z pražské pobočky Cushman&Wakefield.

Studie Main Streets Across the World 2006 sleduje maloobchodní nájemné na 233 nejdražších nákupních místech ve 47 zemích. Žebříček obsahuje nejdražší místa v každé ze sledovaných zemí. Společnost předpovídá, že poptávka po moderních maloobchodních objektech na celém světě dále poroste, zejména s otevíráním rozsáhlých a stále bohatších spotřebitelských trhů jako Indie, Čína, Brazílie a Rusko.

Nejražší je pořád Pátá avenue

Na nejvyšších příčkách velké změny za poslední rok nenastaly. Postavení nejdražší ulice světa si udržela newyorská Pátá avenue, kde nájemce za metr čtvereční za rok zaplatí přes 11.360 eur (více než 320.000 Kč). Druhé místo si udržel Hongkong s ulicí Causeway Bay, kde se metr čtvereční obchodního prostoru pronajímá zhruba za 9500 eur za rok. Třetí místo opět připadlo Paříži, ve které na Champs Elysées nájemce za rok zaplatí přibližně 6770 eur.

Největšího vzestupu dosáhlo indické hlavní město Dillí, kde je nejdražší adresou Khan Market, který postoupil nahoru o 17 míst na 24. příčku. Roční nájem za metr se zde vyšplhal na více než 1500 eur.

LIDOVKY, ČTK

obsah | Česká republika