Princ může odjet do Kataru, rozhodl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud umožnil vydat katarského prince do jeho země. Vyhověl tak stížnosti ministra Pavla Němce, kterému se nelíbilo, že soudy Katařana odmítly propustit z vazby. Hámid bin Abdal Sání byl v červnu nepravomocně odsouzen za sex s mladými dívkami.

Nejvyšší soud odmítl argumenty nižších soudů i Nejvyššího státního zastupitelství, že vydáním by byl Sání odňat svému zákonnému soudci, soudci ze země, kde se provinil.

Soudy i státní zastupitelství tvrdily, že Němec neměl k rozhodnutí o vydání prince do Kataru pravomoc. "Z trestního řádu nelze dovodit, že by takový postup ministra vyžadoval souhlas soudu," poznamenal soudce Nejvyššího soudu Antonín Draštík.

Ministr spravedlnosti chtěl vyhovět katarským úřadům a hned po podání obžaloby rozhodl o předání kauzy do princovy vlasti.

Soud ale jeho rozhodnutí neakceptoval a označil jeho postup za nezákonný. Postup ministra prověřovala policie. -

Kvůli vstupu ministra spravedlnosti do kauzy se rozhořel ostrý spor mezi jeho úřadem a nejvyšší státní zástupkyní Marii Benešovou. Jejich rozepři ukončil až premiér Jiří Paroubek.

Vazební věznici na Pankráci opustil Sání krátce po 21. hodině. V cele strávil včetně pondělí 340 dní. Sání podle ČTK odjel ve stříbrné fabii, do které nasedl přímo v areálu věznice. Před věznicí na něj čekal jeho advokát Josef Lžičař. Ten přítomným novinářům řekl, že princ nechtěl s nikým hovořit, že v poslední době byl stresovaný a zamlklý.

(san, jp), MF DNES

obsah | Česká republika