Protesty proti postupu policie na CzechTek sílí

Zhruba dvě tisícovky převážně mladých lidí se ve středu kolem 17. hodiny sešly na Letenském náměstí v Praze. U budovy ministerstva vnitra protestují proti postupu policie vůči účastníkům CzechTeku 2005. Lidé žádají vyšetření některých policejních zákroků. Kromě Prahy se ve středu sešly stovky lidí také v Brně, Plzni a Olomouci.

Lidí na demonstraci stále přibývá, hlásí zpravodaj Novinek. Většina přítomných se shromáždila před velkoplošnou obrazovkou, na níž jsou promítány záběry z policejního zásahu. Jedná se o videozáznamy jednotlivých účastníků technoparty, které soustředili organizátoři protestů.

Jeden z organizátorů dnešní demonstrace v Českém rozhlase uvedl, že o schůzku s ministrem vnitra Františkem Bublanem a premiérem Jiřím Paroubkem nestojí. "Jsou to lháři, kteří nedodrží své slovo," řekl s tím, že tuto zkušenost nabyl o víkendu.

Další protest v Praze by se měl uskutečnit v sobotu a to fourmou hudebního happeningu. Policie nehodlá proti demonstrantům zasahovat.

Protesty i v dalších městech

Několik stovek mladých lidí, kteří protestují proti zásahu policie proti účastníkům technoparty CzechTek, se sešlo také v Plzni, Brně a Olomouci. Vše se obešlo bez výtržností.

V brněnské České ulici se shromáždilo asi 150 lidí. Tak jako při předešlých dvou protestech, které se uskutečnily v uplynulých dnech, i tentokrát vystoupili mezi řečníky účastníci CzechTeku, kteří tvrdí, že si policie při rozpouštění akce počínala neobvykle brutálně. Po hodině se mladí lidé vydali na pochod centrem města k brněnskému železničnímu nádraží, kde akce krátce před 19:30 skončila. Další protest se má v Brně konat v sobotu od 15:00 na centrálním brněnském náměstí Svobody.

V centru Olomouce protestovalo proti zásahu na CzechTeku asi sto mladých lidí. Protest vyjadřovali pískáním, skandováním, hrou na bubínky a s transparenty v ruce.

Zhruba dvě stovky mladých lidí se odpoledne usadily v Mlýnské strouze nedaleko centra Plzně. "Chceme říct, že na CzechTeku šlo všechno vyřešit poklidnou cestou, ale k domluvě nebyla ze strany policie žádná ochota," uvedl jeden ze spoluorganizátorů Ondřej.

NOVINKY

obsah | Česká republika