Policii zajímá vraždění koček

S tvrzením, že se v Česku zabíjejí kočky a psi pro kůži, přišli američtí ochránci zvířat z organizace Humane Society. Podnět k vyšetřování dala Ústřední komise pro ochranu zvířat (ÚKOZ) při ministerstvu zemědělství na základě nařčení amerických ochránců zvířat.

Pokud policie případ uzavře s tím, že se tvrzení amerických ochránců nezakládá na pravdě, je ÚKOZ připraven upozornit na to americké velvyslanectví. "O případných dalších krocích bychom se poradili s ministerstvem zahraničních věcí," řekl ředitel ÚKOZ Richard Sovják.

Obchod se psím sádlem upadá

Komise podle něj nemá žádné informace o tom, že by se psi a kočky pro kůži v Česku zabíjeli. Šetření policie by to mělo prokázat. "Víme pouze o tom, že zřejmě stále dochází k zabíjení psů kvůli získání sádla, o kterém se říká, že má léčivé účinky. Už se to ale neděje v takové míře jako dřív, kdy se objevovala řada inzerátů nabízejících psí sádlo," uvedl Sovják.

Humane Society svá tvrzení o děsivém obchodu s kočičí kůží dokládá videonahrávkou, kterou její pracovník údajně pořídil v České republice. "Do České republiky jsme vyslali detektiva se skrytou kamerou," zazní v úvodu dokumentu. "Detektiv" potom navštíví obchod s výrobky ze psí a kočičí kůže i továrnu, kde se kůže zpracovávají. Kde se továrna nachází, však v dokumentu nezazní. Jediným důkazem, že jde skutečně o továrnu v Česku, má být cedule s nápisem "Nouzový východ" na jejích vratech. Veškerá tvrzení o zabíjení koček v Česku zaznívají z úst překladatelky.

Policie musí prokázat, že jsou zvířata týrána

I kdyby se však policistům podařilo podobnou továrnu odhalit, k případnému stíhání by museli shromáždit důkazy o tom, že zvířata jsou zabíjena krutým způsobem. Samo zabití humánním způsobem ani prodej psích a kočičích kůží nejsou v rozporu s českými zákony.

Podle českých ochránců se v ČR psi a kočky pro kůži zřejmě krutě zabíjejí. "Z našeho šetření vyplývá, že v Česku s největší pravděpodobností žádné farmy pro chov psů a koček na kožešinu nejsou. Oběťmi se ale stávají zvířata odchycená na ulicích," řekl Tomáš Popp z organizace Svoboda zvířat.

ÚKOZ i Státní veterinární správa to ale odmítá. "Odchyt toulavých koček kvůli kožešině vylučuji. Takových koček je příliš málo na to, aby se staly lákavým byznysem. Představa, že by někdo odchytával a prodával kočky, je iluzorní. Myslím si, že Česká republika by se proti podobným vyjádřením určitě měla ohradit," sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben, který tvrzení Humane Society považuje za nesmysl.

KLÁRA TYLOVÁ, LIDOVÉ NOVINY

obsah | Česká republika