Prohraná arbitráž zlomila vaz vysílací radě

Prohraná arbitráž Česka se společností CME kvůli investicím v TV Nova, zlomila včera krátce před devátou hodinou večer vaz Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Vládní koalice totiž po více než šestihodinovém jednání prosadila odvolání Rady. Sněmovna nyní podá návrh na odvolání předsedovi vlády Vladimírovi Špidlovi.

Sněmovna přijala návrh na odvolání Rady z podnětu ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD) většinou 90 hlasů. Pro byli členové vládní koalice tvořené stranami ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Proti se postavili poslanci ODS a KSČM. Maraton sněmovního jednání poznamenaly ostré osobní výpady diskutujících.

Předseda vlády Vladimír Špidla (ČSSD) ČTK ještě před hlasováním řekl, že pokud ho k tomu Sněmovna vyzve, radu odvolá. "To je tak den, dva," uvedl na dotaz, kdy to bude.

Návrh na odvolání pro neplnění povinností

Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) navrhl na mimořádné schůzi parlamentu odvolání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. "Navrhuji odvolání z důvodu opakovaného závažného neplnění povinností," prohlásil Dostál. Předtím Sněmovna zamítla návrh šéfa klubu ODS Vlastimila Tlustého na odročení. Tlustý mluvil o popravě vysílací rady.

Podle opozice by parlament odvoláním Rady poškodil šance České republiky dosáhnout u švédského odvolacího soudu zrušení arbitráže. O osudu rady by měla Sněmovna rozhodnout dnes, ale výsledek hlasování je nejistý. Vláda má totiž ve Sněmovně jen nejtěsnější většinu, kterou ale kvůli nekázni vlastních poslanců nedokáže spolehlivě využít. Poslanci odpoledne odhlasovali, že pokračovat ve schůzi mohou i po 21. hodině. Dostál kritizoval konkrétně místopředsedu rady Petra Štěpánka za jeho vyjádření k arbitráži ještě před jejím ukončením. Štěpánek také podle ministra zpochybnil nezávislost rady, když jako hudebník vystoupil na obrazovce televize Nova. Právě v době sporu o tuto televizi rada jen trpně přihlížela, její činnost přispěla ke znehodnocení investice CME do Novy, soudí Dostál.

Komunistický místopředseda dolní komory Vojtěch Filip soudí, že vina rady není tak jasná, jak to někteří líčí. Někteří poslanci v rozpravě uvedli, že arbitráž nebyla ve vztahu k České republice spravedlivá. "Celý příběh arbitráže mi připomíná aforismus Karla Čapka, že smlouvy jsou od toho, aby je plnili ti slabší," uvedl například Miloslav Ransdorf (KSČM).

Podobně ale v tomto ohledu hovoří i někteří vládní politici. Stát se také na švédský odvolací soud obrátil s tvrzením, že arbitráž měla procesní chyby. "Dáváme námitku proti férovosti procesu," řekl novinářům v kuloárech i premiér Vladimír Špidla (ČSSD). Odvolání rady ale podle něj šance České republiky nesníží, protože tento soud se vysílací rady netýká.

Jednání rozpoutala prohraná arbitráž

Jednání Sněmovny souvisí s prohranou arbitráží, kterou proti ČR vedla americká investiční společnost CME kvůli televizi Nova. Podle Dostála rada nejen že nepřihlížela k mezinárodním smlouvám, kterými je ČR vázána, ale dokonce radu nařkl z "krytí podvodného jednání".

Schůzi dolní komory zahájila ostrá hádka mezi ODS a ČSSD. Hádku odstartoval šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý, který zpochybnil regulérnost jednání. Poslanci o něm totiž nebyli informováni s nejméně pětidenním předstihem, jak to předpokládá jednací řád. O svolání schůze požádalo 53 vládních poslanců až v úterý 1. dubna. Opoziční snaha odročit schůzi byla ale marná. ODS a KSČM totiž chyběly tři hlasy k tomu, aby přehlasovaly vládní tábor a schůzi oddálily. Pro odklad hlasovalo 91 ze 186 poslanců, ale potřebný byl souhlas nejméně 94.

Tlustý: slavnostní poprava podezřelého

Nyní se čeká na výsledek jednání stockholmského soudu, kam se ČR obrátilo s námitkou proti arbitráži. Na toto jednání ve Švédsku dnes upozornil Tlustý. Podle něj by se mělo nejdříve počkat na jeho výsledek a až pak trestat viníky. Uvedl, že jednání ve Švédsku rozhodne o tom, zda ČR poškodila společnost CME. I proto označil jednání dolní komory za "slavnostní popravu podezřelého". Varoval, že odvoláním rady vládní koalice definitivně odsoudí Česko k tomu, aby zaplatilo 10,5 miliardy korun.

Premiér Vladimír Špidla (ČSSD) ale označil vystoupení Tlustého za demagogii. Soud ve Stockholmu totiž podle něj nerozhoduje o věci samé, ale o české námitce vůči procesu arbitráže, kterou ČR považuje za neférový a nekorektní.

Marvanová: prošetřit podezření z korupce

Podle Ivana Langra (ODS) je možné, vzhledem z novelizovanému zákonu, posuzovat činnost Rady pouze v roce 2002 a 2003. Jak dodal, bod o odvolání vysílací rady není hlasovatelný, neboť zatímco na programu Sněmovny je návrh na odvolání členů Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ministr Dostál navrhl poslancům odvolání Rady jako celku.

Zatímco zákonodárci ODS a KSČM návrh na odvolání Rady zpochybňují, vládní koalice je pro. Podle Hany Marvanové (US-DEU) rada dlouhodobě neplnila své povinnosti a to nejen v souvislosti s televizí Nova. Marvanová uvedla např. spor o televizi TV3 nebo Rádio Sázava. "Jednoznačně jsou tady důvody, že Rada opakovaně neplní své povinnosti vyplývající ze zákona," uvedla Marvanová s tím, že existuje i podezření z korupce.

NAĎA ADAMIČKOVÁ, NOVINKY

obsah | Česká republika