Zdravotnictví povede David Rath

Týden a jeden den je ministerstvo zdravotnictví bez šéfa. Ožehavý resort po Miladě Emmerové převezme šéf České lékařské komory David Rath. Právu to ve středu potvrdil dobře informovaný zdroj. Premiér Jiří Paroubek dal Rathovi v posledním rozhodování přednost před Jiřím Koskubou, který byl náměstkem odvolané ministryně.

Podle informací z premiérova okolí se rozhodl Paroubek pro Ratha proto, že jde o mediálně známou osobnost. "Potřebuje totiž někoho, kdo bude schopen komunikovat s veřejností, přesvědčit ji, že zdravotnictví patří k prioritám soc. dem.," popsal Paroubkovu motivaci jeden z jeho spolupracovníků.¨

Podle tohoto zdroje premiér spoléhá na to, že Rath má za sebou Asociaci nemocnic a poté, co získal podporu i v komoře, je zřejmé, že by mohl zvládnout také jednání se soukromými lékaři. Právě ti v poslední době nejvíce kritizují systém zdravotnictví.

Ačkoli premiér i Rath ještě ve středu odmítali potvrdit, kdo bude novým ministrem, horký kandidát již mezi některými členy vlády sondoval zasedací pořádek na schůzi vlády.

Paroubek ve čtvrtek jméno nového ministra zdravotnictví oznámí prezidentu Václavu Klausovi, který jej oficiálně jmenuje. Rath ve středu řekl, že pokud bude ministrem, bude uvažovat o tom, že pozastaví výkon funkce prezidenta České lékařské komory, ačkoliv to dosud odmítal.

Sešel se s Paroubkem

Rath ve středu tři čtvrtě hodiny hovořil s premiérem Paroubkem a předložil mu svůj ministerský plán. "Obsahuje, co je potřeba dělat v prvních dnech, týdnech až do doby osmi měsíců maximálního výkonu funkce. Pan premiér měl doplňující otázky, a ty jsme podrobně probrali," sdělil bezprostředně po schůzce David Rath. Druhý kandidát na post ministra, dosavadní náměstek ministerstva Jiří Koskuba (ČSSD) na otázku, zda byl také ve středu u premiéra, řekl: "Ne. Pan premiér ale již obdržel mé návrhy na změny, které bych udělal v případě jmenování ministrem zdravotnictví. Mluvíme spolu často, ale ve středu jsem u něj nebyl."

Přátelství je handicap

O víkendu Paroubek prohlásil, že oba kandidáty považuje za rovnocenné, ale v rozhovoru pro BBC ve čtvrtek řekl, že proti Koskubovi hovoří jejich vzájemné dlouhodobé přátelství, což je "v této situaci spíše handicap."

Rath o víkendu "přežil" sjezd České lékařské komory, na kterém se ho část delegátu pokoušela odvolat. Pro Paroubka to znamenalo výborné doporučení. Rath před rozhodnutím prohlásil, že ukončí své podnikatelské aktivity, ale ve funkci šéfa komory by chtěl ještě několik měsíců zůstat. To někteří právníci považují za střet zájmů. Rath proto ve středu v České televizi po poradě s právníky řekl, že funkci pozastaví.

Rath si vytyčil pět problémů, které chce přednostně řešit. Jsou to:

Ekonomická stabilizace Všeobecné zdravotní pojišťovny a zastavení růstu dluhů.

Vytvořit systém kontroly kvality poskytované péče a začít ho všestranně uplatňovat především v nemocnicích.

Nastartovat opatření, která zlepší podmínky k práci všem lékařům tak, aby měli více času na pacienta a méně se zabývali záležitostmi, které je odvádějí od práce.

Zabránit rozpadu sítě krajských nemocnic. Stanovit základní síť 110 veřejných nemocnic a o zbylých devadesáti nemocnicích by rozhodovaly kraje.

Zlepšit činnost ministerstva zdravotnictví, aktivněji ho zapojovat do zlepšení zdravotního stavu obyvatel, především rozšířením osvěty o prevenci rakoviny a dalších nemocí, včetně aktivnějšího boje proti kouření.

PRÁVO

obsah | Česká republika