Pod "registrovaný čepec" se gayové zatím moc neženou

Od 1. července bude možné uzavírat registrované partnerství. Podle zástupců Gay a lesbické ligy se ale homosexuálové do uzavírání tohoto svazku nijak hromadně neženou. V sobotu, první možný den, uzavřou registrované partnerství zřejmě tři páry.

"Zatím jsme se setkali pouze s dotazy, konkrétní žádost o uzavření registrovaného partnerství jsme neobdrželi," řekl mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Podobná situace je na většině ze čtrnácti vybraných matrik, kde lze o uzavření registrovaného partnerství požádat. Mluvčí Gay a lesbické iniciativy Martin Strachoň potvrdil, že lidé zatím spíše vyčkávají.

"Díky tomu, že vyhláška vyšla tak pozdě, se páry v této počáteční fázi do registrovaného partnerství neženou. Trochu si počkají, až se vše usadí," řekl Strachoň.

Vyhláška ministerstva vnitra, která uzavírání registrovaného partnerství upravuje, vyšla 13. června. Do té doby nemohli lidé na matrikách o registrované partnerství žádat.

Na řadě míst proto zatím nejsou na uzavírání registrovaných partnerství připraveni. "O víkendu u nás určitě nebude žádné registrované partnerství uzavřeno, zatím nemáme ani formuláře," řekla českobudějovická matrikářka Ivana Žemlová. I zde to ale nebude problém, zatím se na jihu Čech přišly páry pouze informovat.

"Tyto problémy souvisí s datem vydání vyhlášky. Musím ale říci, že k nám zatím nikdo s konkrétním zádrhelem nepřišel," uvedl Strachoň.

Na uzavření registrovaného partnerství jsou připraveni v Ostravě, kde čekají dva páry, a také na Kladně. "V sobotu to bude jeden pár, celkem se nám jich ale už přihlásilo patnáct," uvedla kladenská matrikářka.

"My jsme měli připraveny formuláře nebo novou knihu už před vydáním vyhlášky. Teď už jem nabíráme žádosti," doplnila mluvčí kladenského magistrátu Petra Kučerová.

Svědci nejsou třeba

K uzavření registrovaného partnerství stačí matrikář a oba partneři. "Institut svědků se neobjevuje už v zákoně a ani vyhláška se o nich nezmiňuje. Nejsou povinní. Záleží jen na konkrétním páru, zda si přivede příbuzné nebo přátele. Registrované partnerství ale stvrdí jen podpisy obou partnerů," řekl Strachoň.

Kde bude svazek uzavřen, by měla určit radnice. Například v Liberci už připravili tři místa, včetně současné obřadní síně. Formulář pro případné uzavření registrovaného partnerství lze nalézt přímo na webových stránkách radnice. "Každý pár ale má možnost požádat, aby se ten akt uzavření partnerství konal i na jiném místě. To je například případ Pavla Vítka a Janise Sidovského, kteří chtějí registrované partnerství uzavřít na Karlštejně. Záleží na tom, jak matrika žádosti vyhoví," doplnil mluvčí Gay a lesbické ligy.

"U nás bude možné uzavřít registrované partnerství bez poplatku přímo na matrice. Pokud bude někdo chtít slavnostnější charakter, může využít prostory na radnici, v zámeckém parku nebo galerii. Cena bude stejná jako za svatbu," řekla mluvčí kladenské radnice Kučerová.

Pokud by matrikářka vyjížděla mimo Kladno, potom město plánuje uzavřít s partnery smlouvu. "Chceme, aby se městu vrátily náklady, tedy cestovné a mzda matrikářky. Vydělávat na partnerství rozhodně nechceme," dodala mluvčí Kučerová.

Zákon o registrovaném partnerství schválili napopáté poslanci loni 16. prosince. Otevřeli tak cestu ke svazkům homosexuálů. Pro se vyslovilo 86, proti 54 zákonodárců. Zákon prošel i přes veto prezidenta Václava Klause, který ho nazval tragickým omylem.

ČENĚK TŘEČEK, IDNES

obsah | Česká republika