Pražská nemocnice má v chirurgickém týmu robota

Čtyři chapadla se noří do břicha člověka na operačním stole. Opodál sedí za velkým pultem muž s rouškou přes obličej a řídí ocelová ramena, která zašívají cévy hluboko v břišní dutině. Takto vypadá operace s pomocí revolučního přístroje, který v pondělí představila pražská nemocnice Na Homolce.

"Je to zásadní krok v medicíně," řekl lékař Michal Toběrný, který s pomocí robota Da Vinciho už operoval. Hlavní výhodou Da Vinciho je, že se jeho ramena dostanou i tam, kam lidská ruka nedosáhne.

Do pacientova těla se přitom protáhnou jen centimetrovými rankami. Na rozdíl od lidí se mu netřesou ruce, je obratnější a přesnější.

Chirurg sedí u joysticků, kterými na dálku ovládá čtyři chapadla robota. Tři drží nástroje a čtvrté kameru. Operatér celou operaci sleduje na monitoru. "Tento způsob je velmi pohodlný a není tak unavující jako běžná operace. Sedím, mám opřenou hlavu i předloktí. Díky tomu je i můj výkon lepší," popsal Toběrný.

Podle něj je přenos pohybu jeho rukou do ramen robota tak věrný, že má pocit, jako by měl ruce přímo v těle pacienta. "S tím rozdílem, že ramena robota jsou široká jen osm milimetrů, což žádná ruka není," dodal Toběrný.

Roboti umožní operace na dálku

U pacienta jsou pouze asistenti, kteří mění nástroje v ramenech. "Zatím musíme být připraveni na možnost, že budeme muset v případě komplikací přejít z robotické operace na normální zákrok, a tak musí být chirurg nablízku pacientovi," řekl primář chirurgie Pavel Beňo.

"Operovat z domova zatím nemůžeme, i když je to můj sen, ale jednou ta doba možná přijde," dodal.

Robotický operační sál za 45 milionů korun začal v nemocnici fungovat v říjnu. Lékaři v něm operovali zatím devět pacientů. Do budoucna bude sloužit jako národní a mezinárodní školicí centrum pro robotickou chirurgii. V prvním roce v něm má být provedeno 100 až 160 operací, postupně by počet zákroků měl stoupnout na 500 až 600 ročně.

JAKUB BLAŽEK

obsah | Česká republika