O azyl žádá stále více slovenských Romů

Ztráta bydlení a tíživé životní perspektivy stále častěji vedou slovenské Romy k odchodu do Česka, kde žádají o azyl. Zatímco loni bylo evidováno 137 žádostí, letos jen za prvních devět měsíců už to bylo 631. V létě Slovensko dokonce obsadilo první příčku, kdy předstihlo Ukrajinu, odkud dlouhodobě přichází nejvíce azylantů.

Vyplývá to z informace českého ministerstva vnitra pro vládu. Migrací Romů se hostitelské rodiny příbuzných dostávají do ještě složitější finanční situace, varuje vnitro ve své zprávě, kterou má Právo k dispozici. Dochází k devastaci obydlí, pouliční kriminalitě i závažné trestné činnosti. To ve svém důsledku může vést v některých lokalitách až k sociální destabilizaci, uvádí zpráva.

"Je možné, že nastává situace, kdy české prostředí již není schopno tuto migraci absorbovat," napsal ministr vnitra František Bublan. Opírá se o poznatky zjištěné systémem včasného varování, který byl vytvořen pro případ náhlého zvýšení počtu migrantů ze Slovenska do Česka.

Vnitro zatím čeká na dopad novely zákona o azylu. Ta platí od letošního 13. října. Žadatelé už nemohou počítat s možností několikaměsíčního pobytu v českých azylových zařízeních, pokud soud nepřizná jimi podané žalobě odkladný účinek.

Láká je štědřejší sociální systém

Důvodem migrace Romů je trvalý nedostatek pracovních příležitostí, latentní rasová diskriminace a rozšířená lichva. Jejich postavení v SR se výrazně zhoršilo loni kvůli reformě sociálního systému. Podstatně se jim snížily sociální dávky jako mnohdy jediný zdroj obživy, a proto hledají cestu, jak se u nás postupně začlenit do štědřejšího sociálního systému.

Pro neplatičství jsou početné romské rodiny vystěhovávány bez náhrady z obecních bytů a ubytoven. K odchodu do Čech je láká jazyková příbuznost, možnost bezproblémového nastěhování k příbuzným i snadnější nalezení práce, uvedl ministr.

Radnice Prahy 3 je už v klidu

Slovenští Romové se usazují převážně v problémových lokalitách v Tanvaldu, Chebu, Bohumíně, okolí Kutné Hory, Duchcova a Praze 3-Višňovce, napsal Bublan.

Mluvčí Městské části Prahy 3 Petr Blažek však v úterý na dotaz Práva uvedl, že problém Višňovky, kde se soustřeďovali bezdomovci i Romové, je v podstatě už vyřešen.

"Došlo k vyklizení této zahrádkářské oblasti, neboť se tam bude stavět," řekl. Podle něj se při posledním sčítání obyvatel k romské národnosti v Praze 3 hlásilo asi jen 120 občanů. "Migraci markantně nevnímáme, protože romská komunita je tu historicky usazenější a vazby na Slovensko prakticky žádné nejsou," poznamenal.

JITKA GÖTZOVÁ

obsah | Česká republika