Unie se dozví, jak žijeme

"Musím tam dobře vypadat," říká o chystané návštěvě Belgie František Sivák. První ostravský Rom bude europoslance informovat o životě zdejší romské komunity.

Osmačtyřicetiletý František Sivák z ostravské čtvrti Kunčičky se zřejmě stane prvním ostravským Romem, který navštíví sídlo Evropské unie v Bruselu. Spolu s kolegou z nově založené Romské demokratické strany Ludvíkem Lendelem z Ústí nad Labem mají do Bruselu letět v polovině listopadu na pozvání maďarské romské poslankyně Viktórie Mohacsi.

Čeští Romové chtějí o situaci Romů v Česku informovat evropské poslance. "Romové stále žijí v ghettech a vládní politika je jen o slibech. Naše komunita trpí nevzdělaností a nedostatkem pracovních míst. Spousta Romů je zadlužena tak, že to nezaplatí ani dalších několik generací. Stát dovolí podnikat finančním společnostem, které půjčují peníze na lichvářské úroky a chovají se jako gangsteři," vypočítává Sivák potíže romské komunity, o kterých hodlá v Bruselu mluvit.

"Jsem hrdý, že do Bruselu pojedu jako první ostravský Rom, ale je mi líto, že tam všem budu muset říct, jak je na tom zdejší romská komunita špatně," řekl Sivák. Tento vyučený stolař je nyní nezaměstnaný. Jeho manželka 22 let pracuje v koksovně, mladší dcera studuje střední školu, starší provozuje večerku u domku rodiny.

V ostravské čtvrti Kunčičky žije početná skupina Romů. Před pěti lety mezi nimi Sivák začal fungovat jako aktivista za Romskou občanskou iniciativu a stal se krajským předsedou. Později však přišly rozpory a vznikla Romská demokratická strana, které je Sivák místopředsedou.

Plánovanou cestu dvou českých Romů do Bruselu dohodl předseda této strany Miroslav Tancoš. "Má velmi dobré kontakty i na mezinárodní úrovni," pochvaluje šéfa Tancoše František Sivák.

Třídenní pobyt v hlavním městě Belgie včetně cesty má být oběma aktivistům hrazen z rozpočtu Evropské unie. Evropští poslanci totiž mohou na náklady unie zvát každoročně do Bruselu určitý počet hostů.

Program cesty zatím Sivák nezná. "Spát bychom tam měli v nějakém hotelu, myslím, že to bude s jídlem. Moc peněz si ale na cestu vzít nemůžu," svěřuje se nezaměstnaný politik. V zahraničí byl prý už několikrát, navštívil Německo, Francii nebo Polsko. Novinkou však bude pro něj cesta letadlem.

A jak se v Bruselu s poslanci domluví? "Určitě tam budou nějací tlumočníci," spoléhá se František Sivák. Kvůli cestě do Bruselu si plánuje koupit i nový oblek. "Musím tam dobře vypadat. Manželka říkala, že prý hezké obleky mají v Polsku, tak tam asi pojedem," říká.

JAN KRÁL

obsah | Česká republika