České zásoby ropy Evropské unii nestačí

Česká republika disponuje strategickými zásobami ropy, které jsou schopny zabezpečit potřeby země na osmdesát tři dnů. Evropská unie ovšem požaduje rezervy na devadesát dnů. Podle Dušana Makovce ze Správy státních hmotných rezerv je Česká republika schopna tento závazek splnit - ke konci příštího roku.

Denní spotřeba v Česku ke konci loňského roku činila 16.171 tun. V případě velkého omezení dodávek ropy vláda vyhlásí stav ropné nouze a s ním spojená regulační opatření. Zásobování pohonnými hmotami by na základě smluv převzalo šest set vybraných stanic společností Čepro, Benzina a OMW, které by všechny sloužily v nepřetržitém provozu.

Připravovaný systém opatření včetně speciálních karet pro motoristy by měl být zcela hotov zhruba do poloviny roku 2006, řekl Makovec. Podle něj by se v případě ropné nouze využívaly nejdříve komerční zásoby pohonných hmot průmyslových podniků. Ty by mohly stačit zhruba na patnáct až dvacet dnů po vyhlášení nouze. Teprve po jejich vyčerpání by stát vyhlásil regulační systém s kartami.

Státní správa hmotných rezerv dnes v Mladé Boleslavi uspořádala vůbec první nácvik výdeje pohonných hmot při vyhlášení nouze. Chtěla tak v předstihu předvést, jak by měli motoristé čerpat benzin při zavedení regulačního systému. Na každé stanici budou určeny pruhy zvlášť pro vozidla zajišťující chod státu a pro vozidla běžných obyvatel. Obě skupiny motoristů budou mít barevně odlišené karty, které si budou moci vyzvednout na registrech vozidel. V době krize by tak vozidla policie, hasičů a dalších institucí zajišťujících chod státu mohla čerpat pohonné hmoty bez omezení, obyvatelstvo by ale mělo určený například měsíční limit. Také by nesměli benzin čerpat do přinesených kanystrů.

Podle Makovce jsou již všechny scénáře takového systému připraveny, správa již uspořádala i školení na krajích. V současné době správa zjišťuje, kolik bude potřeba karet pro vozidla zabezpečující chod státu. Než bude tento systém kompletně připraven, v případě ropné krize počítá správa s náhradním řešením za použití přídělových karet na benzin.

Ceny ropy tento týden dosahují dalších rekordů. Americká lehká ropa dnes stoupla na nové maximum 51,38 dolaru za barel. Růst cen nadále pohání vysoká poptávka a obavy z nedostatečného zásobování v USA po výpadcích způsobených hurikánem Ivan. Kvůli zdražování ropy se dá očekávat další růst cen benzinu u českých pump. Za poslední dva týdny litr benzinu Natural zdražil téměř o 50 haléřů na 27,52 koruny.

(iln)

obsah | Česká republika