Koalice protlačila schodkový rozpočet Sněmovnou

Vládní koalice ve středu úspěšně završila své snažení a ve Sněmovně prosadila schválení státního rozpočtu na příští rok. Ze 198 přítomných poslanců 98 koaličních zákonodárců odhlasovalo, že stát příští rok získá 754 miliard a vydá 869 miliard korun. Schodek tak bude 115 miliard korun.

Zákon o rozpočtu, se kterým nesouhlasilo 95 zástupců opozice, musí ještě podepsat prezident republiky. Hlasování se zdržel bývalý poslanec ODS Petr Kott, unionista Tomáš Vrbík se hlasování neúčastnil, Josef Hojdar (ČSSD) zákon podpořil. Stejně jako Vrbík se hlasování neúčastnil i Miloš Kužvart a Josef Smýkal (oba ČSSD), z opozice pak Jiří Bílý (ODS), Jaromír Kohlíček a nemocná Miroslava Vlčková (oba KSČM).

S návrhem zákona o rozpočtu ostře nesouhlasí ODS, jejíž předseda poslaneckého klubu Vlastimil Tlustý prohlásil, že vládní koalici pomohli prosadit pozměňovací návrhy komunisté. "Je to výsledek vědecky a statisticky podložený," řekl.

Oproti tomu je premiér Vladimír Špidla spokojený a přesvědčen o tom, že schválený rozpočet na příští rok posiluje pozici České republiky a vytváří dobré základy pro postupné oddlužování.

Ministr financí Bohuslav Sobotka po schválení řekl, že je velmi spokojen. "Rozpočet dopadl přesně tak, jak vláda očekávala," uvedl. Schodek označil za nízký a upozornil, že bez reformy veřejných financí by deficit činil asi 180 miliard korun.

Ekonomové: Schodek je jen orientační

Podle Davida Marka z Patria Online nemá příliš smysl upínat se na schodek pro příští rok 115 miliard korun. Některé příjmy, s kterými vláda příští rok počítá, jsou totiž nejisté. "Na jedné straně jsou zde urychlené a nejisté platby za UMTS licence a deblokace zahraničních dluhů, na straně druhé stará známá písnička v podobě úhrady ztrát ČKA," řekl. Také některé reformní zákony, které zvyšují příjmy a snižují výdaje, ještě nejsou zcela schválené, dodal.

Podle Markéty Šichtařové z Volksbank zkušenosti ukazují, že schválený rozpočet je víceméně nezávazný. "Stačí jen nepatrně se zmýlit při prognóze výkonu ekonomiky a rozpočet nebude splněn," řekla. Podle ní je proto reálné, že ani v příštím roce se naplánovaný deficit nepodaří splnit.

Od ledna řada změn

Od Nového roku se mají snížit snížit daně podnikům, zvýší se však spotřební daně a u řady výrobků a služeb i daň z přidané hodnoty. Stát tak chce na daních vybrat o 29 miliard korun více.

Příští rok také podraží cigarety, alkoholické nápoje, nafta a benzin. Lidé zaplatí více i za telefony, internet, čistírny, holiče, právníky a některý nábytek. Levnější by mohly být káva, čaj a některé cukrovinky.

Maximální rozpočtové výdaje země na jednotlivé roky:

rok výdaje

2004 - 854,8 mld

2005 - 918,5 mld

2006 - 938 mld

NOVINKY

obsah | Česká republika