Růžička povede hokejisty na MS 2005

Na střídačce české hokejové reprezentace bude příští rok na mistrovství světa v Rakousku stát jako hlavní kouč Vladimír Růžička. Na svém středečním zasedání o tom rozhodl výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje. Při reprezentačních akcích v průběhu sezóny národní mužstvo povedou Růžičkovi asistenti Ondřej Weissmann, Radim Rulík a Marian Jelínek.

Růžička převzal reprezentaci před Světovým pohárem po tragicky zesnulém Ivanu Hlinkovi. Po skončení turnaje, v němž mužstvo dovedl ke třetímu místu, avizoval, že by se nebránil koučovat tým i na MS ve Vídni, pokud svaz nenajde státního trenéra.

Nejdříve ale chtěl celou záležitost projednat ve Slavii, kde plní roli hlavního kouče a generálního manažera. "S prezidentem Slavie Miroslavem Tvrdým jsme všechny otázky vyřešili, a nic tak nebránilo tomu, abych se dohodl s výkonným výborem na spolupráci," řekl pro Sport.cz Růžička.

"Upozorňuji ale, že jako hlavní kouč budu figurovat jen při šampionátu v Rakousku. Ostatní podniky v sezóně si rozdělí asistenti Weissmann, Rulík a Jelínek. O dění v týmu se budu samozřejmě zajímat, ale během sezóny je pro mě prioritou Slavia," dodal jednačtyřicetiletý kouč.

Začne Weissmann

Při nejbližším reprezentačním podniku, listopadovém Karjala Cupu ve Finsku bude jako hlavní kouč působit u týmu Weissmann, na předvánočním turnaji v Moskvě taktovku převezme Rulík. Jelínek bude na obou akcích vystupovat v roli asistenta. Kdo povede hokejisty na Švédských hrách zatím nebylo rozhodnuto.

"To teprve budeme řešit. Je to ještě hodně daleko a závisí to na řadě okolností. Například na tom, zda se rozběhne NHL. Navíc je to už poslední turnaj před světovým šampionátem. Růžička si na to ale jistě okem otcovským dohlédne, navíc je zodpovědný za reprezentační výběry už ze své pozice člena výkonného výboru," vyložil ČTK Kulhánek.

Svaz při rozhodování o postu reprezentačního kouče zvažoval i další možnosti. Varianta kouče, který by vedl tým během sezóny a před šampionátem předal žezlo Růžičkovi, ani možnost rotace extraligových trenérů při Evropské hokejové tour ale neprošly.

"Pro mne je toto nejpřijatelnější varianta," citovala Kulhánka ČTK. "Kdyby Růžička nebyl vázán povinnostmi ve Slavii, nebylo by o čem diskutovat. Snažili bychom se ho získat na plný úvazek, ale když nyní slávistický prezident souhlasil s jeho uvolněním pro potřeby mistrovství světa, nebylo by ode mne fér, kdybych ještě více tlačil na pilu," dodal.

(pn), SPORT.CZ

obsah | Česká republika