Hlinku nahradí u reprezentace Růžička

Místo tragicky zesnulého Ivana Hlinky povede české hokejisty na Světovém poháru Vladimír Růžička. Kapitánovi zlatého olympijského týmu z Nagana a současnému trenérovi a generálnímu manažerovi pražské Slavie pomohou jako asistenti Radim Rulík a Marian Jelínek.

Obsazení reprezentační střídačky je však pouze dočasné. "Po skončení Světového poháru se v září sejde výkonný výbor Českého hokejového svazu, který bude řešit trvalé personální obsazení postu hlavního trenéra," informoval generální sekretář svazu Martin Urban.

Weissmanna nahradí Jelínek

Na jménu nástupce čtyřiapadesátiletého Hlinky se dohodlo užší vedení svazu v čele s jeho šéfem Vratislavem Kulhánkem na pondělním podvečerním jednání v Praze. Vedení hokejového svazu se zároveň domluvilo, že při Světovém poháru nebude u národního týmu přechodně působit asistent Ondřej Weissmann, který se bude věnovat práci v pražské Slavii. Na jeho místo se posunul kondiční trenér Jaromíra Jágra a pražské Sparty Marian Jelínek.

Generalita českého hokeje také požádala Asociaci profesionálních klubů o přeložení úvodních dvou extraligových kol. Ta jsou na programu 10. a 12. září, tedy v termínu Světového poháru. "Navrhli jsme to proto, že jsme chtěli vyjít vstříc Vláďovi, protože víme, že není jednoduché odejít měsíc před začátkem soutěže od týmu," řekl prezident APK Luboš Koželuh. Extraliga tak pravděpodobně začne až třetím kolem v pátek 17. září.

Růžička nahradí Hlinku, který zemřel v pondělí na následky zranění, které mu přivodila těžká autohavárie. Policie zatím neví, proč došlo ke střetu nákladního automobilu Avia s Hlinkovou Škodou Superb. Zraněním pak legendární hráč a trenér podlehl v karlovarské nemocnici. "Vyšetřování tohoto případu je teprve na počátku," řekl policejní mluvčí Pavel Valenta.

Řidič avie není v ohrožení života

Nehoda se stala na výjezdu z Karlových Varů, kde měl řidič nákladního automobilu přijíždějícího od Prahy z dosud nezjištěných příčin přibrzdit a po smyku se dostal až do protisměru. Hlinkův služební vůz v tu chvíli mířil do golfového areálu v Olšových Vratech, kam mu zbývalo ujet sotva pět kilometrů. Podle Valenty byla obě poškozená vozidla hned po nehodě zajištěna pro odbornou expertízu. Ta by měla dát odpověď na to, zda například došlo u nákladního automobilu k poruše na brzdném systému nebo k jiné závadě. "To ale chvíli potrvá, očekáváme, že by výsledky expertízy mohly být známé zhruba do dvou týdnů," uvedl mluvčí.

Jak dále řekl, policisté musí rovněž vyslechnout devětadvacetiletého řidiče, který patrně nehodu způsobil. To ale zatím nebylo vzhledem k jeho zdravotnímu stavu možné. Po nehodě byl s vážnějším zraněním hospitalizován v karlovarské nemocnici. "Dokud to jeho zdravotní stav nedovolí, nemůže k výslechu dojít," dodal Valenta.

V současné době je řidič Avie ve stabilizovaném stavu a není v ohrožení života, řekla mluvčí karlovarské nemocnice Zdeňka Marková. "Kromě jiného utrpěl otřes mozku a v nemocnici zůstává na pozorování," poznamenala. V šetření je i příčina Hlinkova úmrtí, kterou by měla odhalit až pitvai. Čtyřiapadesátiletý trenér podlehl podle dostupných informací těžkým vnitřním zraněním.

(iln)

obsah | Česká republika