Šebrle trumfoval v anketě Atlet roku

Byla to hra s předem očekávaným výsledkem. Roman Šebrle byl v sobotu poprvé v kariéře vyhlášen Atletem roku. Kdo také jiný?

"Jen blázen by mohl pochybovat," řekl Karel Šíp, moderátor večera, ve chvíli, kdy byly oficiální výsledky ještě tajné. Šebrle letos vyhrál sedmiboj na halovém mistrovství Evropy ve Vídni. V létě zvítězil v desetiboji na evropském šampionátu pod širým nebem, který se konal v Mnichově, a stal se po jedenatřiceti letech prvním atletem českého původu, který to dokázal. Navíc zvítězil i v prestižních závodech v Götzisu a Ratingenu. S náskokem vyhrál desetibojařskou Grand prix. Jeho výkon 8800 bodů, kterým zvítězil v Mnichově i v Götzisu, je letos nejlepší na světě. Šebrleho úspěchy se v anketě projevily velmi zřetelně. V hlasování osmdesáti trenérů, funkcionářů a novinářů se nenašel nikdo, kdo by hlasoval pro někoho jiného. Šebrle zvítězil s maximálním počtem osmi set bodů.

"Hlasující mají dobrý vkus," komentoval to Šebrle s úsměvem. V posledních jedenácti letech se stalo jen dvakrát, že by v anketě zvítězil někdo jiný než oštěpař Jan Železný nebo desetibojař Tomáš Dvořák. Letos však oba trápily zdravotní problémy.

Dvořák skončil pátý díky stříbrné medaili z halového mistrovství Evropy. "Sám jsem překvapen. Všichni, co byli v desítce, si zasloužili být přede mnou," řekl Dvořák. "Chápu, že mě někdo dával výš kvůli medaili. Jenže ona nebyla podpořená výkonem. Medaile prostě vládnou světu." Železný se dostal na deváté místo proto, že letos hodil pátý nejlepší světový výkon. "Nedivil bych se, kdybych v desítce nebyl," prohlásil.

Po třech letech se mezi elitu vrátila půlkařka Ludmila Formanová, která po zranění začala další fázi kariéry čtvrtým místem na mistrovství Evropy. Dorůstají i další osobnosti.

Do třetí příčky se umístili překážkář Jiří Mužík, stříbrný medailista z mistrovství Evropy, a třiadvacetiletá diskařka Věra Pospíšilová. Ta se už dva roky drží ve světové špičce a je velkou nadějí do budoucna. K nim patří i tyčkař Adam Ptáček, který letos vytvořil národní rekord 580 centimetrů, a dálkař Petr Lampart. To je armádní mistr světa, který letos s podporou větru skočil 818 centimetrů. "Byla to úspěšná sezona," řekl Karel Pilný, předseda atletického svazu.


Výsledky ankety Atlet roku 2002

1. Roman Šebrle (víceboj) 800
2. Jiří Mužík (400 m př.) 716
3. Věra Pospíšilová (disk) 565
4. Ludmila Formanová (800 m) 487
5. Tomáš Dvořák (víceboj) 475
6. Tomáš Janků (výška) 361
7. Štěpán Janáček (tyč) 303
8. Adam Ptáček (tyč) 291
9. Jan Železný (oštěp) 103
10. Štěpán Tesařík (400 m př.) 101

Trenér roku

Dalibor Kupka
(kouč Šebrleho i Mužíka)

Objev roku a Junior roku

Petr Lampart
(dálka)

MARTIN HAŠEK, MF DNES

obsah | Česká republika